Zaskrbljujoča napoved: pred nami eno najbolj vročih let v zgodovini merjenj

Svet 01. Jan 202306:00
Požar na Krasu
PROFIMEDIA

Leto 2023 bo še bolj toplo, kot je bilo lansko, napoveduje britanski meteorološki urad Met Office in opozarja, da bi se lahko zapisalo kot eno najbolj vročih let v zgodovini merjenj.

Britanski meteorološki urad Met Office je objavil napoved za leto 2023. Sporočili so, da bo temperatura na svetovni ravni že deseto leto zapored za vsaj stopinjo višja od povprečja v predindustrijskem obdobju. Ocenili so, da naj bi tokrat znašala med 1,08 in 1,32 stopinje Celzija.

Čeprav se ena stopinja ne zdi veliko, pa je takšna sprememba na svetovni ravni že povzročila katastrofalne podnebne posledice.

“V letu 2022 smo se soočili z več dramatičnimi vremenskimi katastrofami, ki so terjale preveč življenj, ogrožale zdravje, preskrbo s hrano, energijo, vodo in infrastrukturo,” je ocenil tudi generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas. “Ena tretjina Pakistana je bila pod vodo, poplave so za seboj pustile velike gospodarske izgube in človeške žrtve. Rekordne vročinske valove so zabeležili na Kitajskem, v Evropi, Severni in Južni Ameriki.”

Začetek leta tudi pri nas s temperaturnimi rekordi 

Spomnimo, da smo posledice globalnega segrevanja v letu 2022 čutili tudi Slovenci. Na Krasu je divjal največji požar v zgodovini Slovenije, na obali pa so se soočali z največjim pomanjkanjem vode v 35 letih.

Požar na Krasu
PROFIMEDIA

Adam Scaife iz meteorološkega urada Met Office je povedal, da je bilo, odkar beležijo temperature, sicer najbolj toplo leto 2016, ko je na vreme vplival El Niño, ta namreč s seboj prinaša poplave, sušo in druge vremenske motnje.

“Na (višjo) temperaturo na svetovni ravni so vplivali toplejši tokovi v Pacifiku. Brez vplivov El Niña leto 2023 mogoče ne bo rekordno, vendar bi se glede na nenehno naraščanje globalnih emisij toplogrednih plinov, lahko vseeno zapisalo kot eno najbolj vročih let v zgodovini merjenj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.