Novo leto, novi rekordi: severno od Alp živo srebro preseglo 20 stopinj

Svet 02. Jan 202311:04 1 komentar
Sonce
Slika je simbolična. (foto: PROFIMEDIA)

Na severu Švice so v nedeljo zabeležili najvišje januarske temperature severno od Alp doslej. V mestu Delemont na severozahodu Švice je živo srebro preseglo 20 stopinj Celzija, je objavila švicarska nacionalna meteorološka služba MeteoSwiss. Temperature so bile od dolgoletnega povprečja višje za kar 16 stopinj Celzija.

To ni prva topla zima severno od Alp, vendar pa se doslej živo srebro ni povzpelo nad dvajset stopinj Celzija. 12. januarja 1993 so v Luzernu izmerili 19,4 stopinje. V nedeljo pa je živo srebro v Delemontu doseglo 20,9 stopinje Celzija. Visoka temperatura, ki so jo v MeteoSwiss označili kot vreme “vredno junija”, je bila med drugim posledica suhih in toplih jugozahodnih vetrov.

Rekordne zimske temperature na območju Švice so sicer zabeležili leta 2007 in 1944 na jugu države, ko se je v mestih Locarno-Monti in Lugano na jugu države segrelo na 24 stopinj Celzija.

V majhni kneževini Lihtenštajn, ki meji na Švico in jo prav tako pokriva MeteoSwiss, je temperatura v glavnem mestu Vaduz včeraj dosegla 20 stopinj Celzija. S tem je bil postavljen nov januarski vročinski rekord tudi na tej postaji. 22. januarja 1997 so namreč tam namerili 19 stopinj Celzija.

Tudi v Sloveniji smo v novo leto vstopili ob rekordno toplem vremenu, temperature so se ponekod na novoletno jutro povzpele tudi nad 15 stopinj Celzija. “To je zagotovo najtoplejši začetek leta, odkar opravljamo meritve,” je povedal meteorolog Blaž Šter.

Britanski meteorološki urad Met Office je sicer v napovedi za leto 2023 opozoril, da je pred nami leto, ki bo še bolj toplo od lanskega. Temperatura na svetovni ravni bo po njihovih napovedih že deseto leto zapored za vsaj stopinjo višja od povprečja v predindustrijskem obdobju. Ocenili so, da naj bi tokrat znašala med 1,08 in 1,32 stopinje Celzija. To pa bi lahko imelo katastrofalne podnebne posledice.

Več tukaj: Zaskrbljujoča napoved: pred nami eno najbolj vročih let v zgodovini merjenj

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje