Nenavadno toplo bo: silvestrovo v znamenju ekstremnega vremenskega dogodka

Slovenija 28. Dec 202111:35 > 12:09 0 komentarjev
Bled
PROFIMEDIA

Še tri dni nas loči do silvestrskega večera, ko bomo tudi uradno zakorakali v leto 2022. Letos bo silvestrovanje v znamenju ekstremnega vremenskega dogodka, saj bo za ta čas nenavadno toplo. Po besedah meteorologa iz Agencije RS za okolje Blaža Štera bo zelo toplo še v prvih dveh dneh novega leta, nato bo sledila ohladitev. Verjetnost snežnih padavin se bo povečala okoli 5. januarja.

Pri odštevanju zadnjih dni pred novim letom marsikdo še vedno upa, da nam bo vreme postreglo z zimsko idilo. Čeprav upanje umre zadnje, je že jasno, da letos silvestrskega snega ne bo. Vstopamo namreč v obdobje temperaturne inverzije, ki bo poskrbela za nenavadno toplo novo leto.

Čeprav je temperaturna inverzija pogosta pozimi in opisuje pojav, ko je v višinskih legah topleje, v kotlinah in dolinah pa hladneje, saj se zrak ohlaja od tal navzgor, nam bo ta v prihodnjih dneh postregla z ekstremom. “V višinah bo zrak toplejši. Na nadmorski višini okoli 1.500 metrov lahko pričakujemo temperature do 13 stopinj, na nadmorski višini okoli 1.000 metrov pa do 14 stopinj Celzija. Tudi po nižinah bodo temperature razmeroma visoke — do 10 stopinj Celzija. Tam, kjer bo sonce, pa zagotovo 15 ali več stopinj Celzija,” napoveduje Blaž Šter, meteorolog Agencije RS za okolje (Arso).

Sonce
PROFIMEDIA

Snega še ni na vidiku

Ob tem je treba dodati, da so temperature, ki se gibajo pri desetih stopinjah ali več, po nižinah za ta čas redke, ne pa tudi nenavadne na ravni daljšega obdobja. “Kar pa zadeva otoplitev v višjih legah, gre za vsekakor ekstremen dogodek,” pravi meteorolog. Proces ohlajanja zraka pri tleh bo vodil tudi v nastanek megle. “Meglene pokrovke ne bodo obsežne, vendarle je pričakovati, da bo megla v ljubljanski, novomeški in krški kotlini. Trenutne napovedi kažejo, da se bo čez dan razkrojila,” pravi Šter.

Prijetno in nič zimsko vreme nas bo spremljalo še vse do konca tedna, saj se bo nad našimi kraji zadrževala topla zračna masa. Na začetku prihodnjega tedna pa lahko pričakujemo ohladitve, a bo temperatura zraka še vedno vztrajala nad povprečjem. “Pozneje se bo počasi ohladilo in temperatura se bo vrnila v normalne okvire za ta letni čas,” pojasnjuje. Napovedi za snežne padavine so v tem trenutku še negotove, se pa po Šterovih besedah verjetnost za sneg poveča okoli 5. januarja.

Lani so se temperature na dan novega leta gibale od 2 do 4 stopinje Celzija.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!