Za novo leto rekordna otoplitev

Slovenija 26. Dec 202101:00 > 21:57 0 komentarjev
Vreme: otoplitev za novo leto
ClimateReanalyzer

Po sobotnih pestrih vremenskih razmerah, ko so se prebivalci Slovenj Gradca in Črnomlja zbudili v jutro z 20 stopinjami Celzija temperaturne razlike, nas tudi v prihajajočih dneh čaka zanimivo vremensko dogajanje. V ponedeljek nas na jugovzhodu čaka še zadnji poskus zime v tem letu, ob prehodu v 2022 pa lahko pričakujemo "zračno maso za rekorde".

V noči na ponedeljek padavine zajele večji del Slovenije, le na severu je ostalo povečini suho. Zjutraj smo izmerili od -3 do 1, na Primorskem od 4 do 7 stopinj Celzija.

Meja sneženja se je v vzhodni polovici Slovenije ponekod spustila do nižin. Državni praznik je bil precej oblačen, padavine pa so ponehale. Na Primorskem so imeli tudi do 12 stopinj Celzija, drugod se je temperatura gibala med 0 do 4 stopinje Celzija.

Čeprav je bil že božični dan ponekod v Sloveniji precej topel, v Črnomlju so na primer že ob 8. uri zjutraj izmerili 12 stopinj Celzija, bo v času prehoda v novo leto očitno še topleje. Kot je na družbenem omrežju Twitter zapisal meteorolog Agencije RS za okolje (ArsoBlaž Šter, se “današnja odjuga zdi glede na tisto, ki prihaja, še hladna”.

Zračno maso, ki prihaja, je označil za takšno, ki bi lahko podirala rekorde. Kot trenutno kaže, bomo na prvi dan novega leta dobili pošiljko iz Severne Amerike, kjer je trenutno izjemno toplo.

Kot še pojasnjuje Arso, je nad severno Evropo trenutno obsežno območje nizkega zračnega tlaka z izrazito vremensko fronto, ki preko vzhodne in srednje Evrope sega do Alp. Z zahodnikom k nam še naprej priteka precej vlažen zrak.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin

Kakšno bo vreme med 29. decembrom in 3. januarjem?

Iznad jugozahodne Evrope bo nad Alpe in zahodni Balkan segalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v začetku novega tedna oslabelo. V noči na četrtek se bo prek Alp pomikala topla fronta. V višinah bo prevladoval zahodni in severozahodni veter, od četrtka do sobote bo pritekal zelo topel zrak.

V sredo bo še prevladovalo oblačno, vendar povečini suho vreme, ponekod bo pihal jugozahodnik. V noči na četrtek lahko na severovzhodu rahlo dežuje. Od četrtka do nedelje bo suho vreme.

Največ sončnega vremena bo v višjih legah, po nižinah pa bo marsikje vztrajala megla ali nizka oblačnost, ki se občasno lahko pojavi tudi ob morju. V začetku novega tedna se bo verjetnost za padavine povečala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!