Pasje vročine do konca avgusta več ne bo

Slovenija 19. Avg 202201:00 > 14:35 0 komentarjev
Vreme
Alen Milavec/BOBO

Po četrtkovem poslabšanju vremena bo popustila vročina. "V notranjosti Sloveniji bo do konca avgusta med 25 in 30 stopinj, mogoče na Primorskem kakšna stopinja več," je pojasnil Brane Gregorčič, meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso).

Po tem, ko je včeraj del Slovenije zajel močan nevihtni veter – sunki so dosegli tudi več kot 100 kilometrov na uro – je danes pred nami nov dan z nevihtami, nalivi in močnimi sunki vetra. “Čez dan pričakujemo večjo verjetnost podobnih dogodkov predvsem v vzhodni polovici Slovenije,” je pojasnil Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

“Frontalna cona, ki je v četrtek zajela jugozahod Francije in se potem prek severne Italije približala Sloveniji, nas je prešla dopoldne, pred samo frontalno cono pa so nastajale četrtkove nevihte. Danes se bo v zahodnih krajih še pojavljalo nekaj ploh in neviht, ampak bo največja nestabilnost ozračja predvsem v vzhodni polovici Slovenije, tam lahko pričakujemo neurja,” je dodal meteorolog.

Gregorčič je še pojasnil, da po napovedih izjemne vročine do konca avgusta v Sloveniji ne bomo deležni. “Vsaj v notranjosti Sloveniji bo večinoma med 25 in 30 stopinj do konca meseca. Možno, da bo okrog 28. avgusta kakšna stopinja več, torej nad 30 stopinj.” Bolj vroče bo sicer na Primorskem, a se bodo tudi tam temperature gibale okrog 30 stopinj Celzija. “Tako bo do sredine prihodnjega tedna, v drugi polovici pa lahko pričakujemo manjše stopnjevanje vročine. Takrat bo mogoče v notranjosti Slovenije 31, na Primorskem do 34 stopinj Celzija,” tako Gregorčič.

Je pa v četrtek v zahodni Sloveniji padlo kar nekaj dežja. V slovenski Istri in na Krasu, kjer je pred časom divjal najhujši požar v zgodovini, je padlo od 30 do 40 milimetrov. “Kar je skoraj polovica mesečne pričakovane količine padavin, kar je dobra novica za Primorce,” je dodal Gregorčič. Tudi na Goriškem je padlo do 15, v Posočju do 20 milimetrov padavin. “Zahodni del, ki je bil glede suše najbolj prizadet, je vsaj tokrat prejel precej dežja, kar sicer ni izboljšalo vodnatosti rek, so pa padavine vsekakor dobrodošle za rastline,” je še povedal meteorolog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!