Vremenski preobrat: prešla nas bo fronta, prihajajo krajevne plohe in nevihte

Slovenija 11. Sep 202310:31 3 komentarji
Neurje
Uroš Kokol/N1

Čeprav smo v teh dneh vajeni na kratke rokave, proti koncu tedna sledi osvežitev. Prešla nas bo vremenska motnja, ki bo s seboj prinesla dež in nekaj stopinj nižje temperature. Na spremembo vremena opozarjajo tudi policisti, predvsem ko gre za odhode v gore, kjer so temperature že nižje, tla pa dlje časa vlažna.

Poletne temperature, ki nas v teh dneh razvajajo, so minuli konec tedna številni izkoristili za pobeg na morje, kar pa je povzročilo nemalo sivih las voznikom na cestah.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) nas bo sonce spremljalo do sredine tedna. V torek bo po jutranji megli čez dan pretežno jasno in sončno. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Tudi v sredo bo še prevladovalo sončno vreme, pihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severni in zahodni Sloveniji že začele nastajati posamezne plohe, napovedujejo na Arsu. Termometri pa bodo v teh dneh kazali do 30 stopinj Celzija.

Dolgoročna vremenska napoved Arsa pa pravi, da bo v četrtek spremenljivo s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. Nekoliko se bo ohladilo. Živo srebro se bo čez dan gibalo “le” okoli 26 stopinj Celzija. Po napovedih bo čez dan v Ljubljani 22, v Mariboru 20, na Primorskem pa 26 stopinj Celzija. V petek bodo sprva predvsem v severni Sloveniji še možne rahle padavine, popoldne se bo jasnilo.

Sonce bo znova pokukalo na plano v petek, prav tako se obeta suh in sončen konec tedna, po napovedih agencije za okolje bodo termometri v Kopru čez dan pokazali do 24 stopinj Celzija, v Ljubljani okoli 26. Že v začetku prihodnjega tedna se nakazuje nov prehod vremenske fronte s krajevnimi padavinami, deloma plohami. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 stopinj, še napovedujejo na agenciji za okolje.

Na spremembo vremena opozarjajo tudi policisti. Situacija v gorah se s spremembo vremena že spreminja, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje časa vlažna, hitreje je tema. Zato mora biti previdnost na prvem mestu, opozarjajo na Policijski upravi Kranj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje