Kdo je avtor domislice, da vlada ne daje bonbončkov, pač pa bonboniere

N1 video 31. Jan 202218:00 > 21:06

Vlada ne daje (predvolilnih) bonbončkov, ampak kar bonboniere. To sta minuli teden eden za drugim javno dejala kar dva ministra. Najprej v intervjuju za N1 finančni minister Andrej Šircelj in potem še infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Sta se uskladila, je to nova komunikacijska strategija vlade ali kaj tretjega? Kot kaže, sta si oba izjavo izposodila od Jožeta Tanka (SDS), ki je na sestanku koalicije sredi januarja za zaprtimi vrati dejal, da ta vlada ne daje bonbončkov, ampak kar bonboniere in velike čokolade.

Vlada je pogosto tarča očitkov, da je zlasti med covidno krizo odobrila in plačala tudi nekaj bonbončkov, ki so stali, a niso bili nujni. Na to vprašanje je v intervjuju za N1 odgovarjal minister za finance Andrej Šircelj in dejal: “Ne bonbončke, jaz mislim, da dajemo bonboniere in tako je tudi prav, ker pomagamo ljudem.”

V nedeljo, dan po objavi intervjuja z ministrom za finance Šircljem, je isto frazo uporabil še infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ko je pojasnjeval vladno pomoč zaradi visokih cen energentov. Je to torej nova komunikacijska strategija vlade oziroma zakaj kar dva ministra eden za drugim govorita, da vlada ne daje (predvolilnih) bonbončkov, ampak kar bonboniere? Kot se je izkazalo, je bila očitno obema všeč domislica, katere avtor je poslanec SDS Jože Tanko.

Avtor zamisli poslanec SDS Jože Tanko

Besedno zvezo je podpredsednik državnega zbora in poslanec SDS Tanko izrekel na koalicijskem vrhu 14. januarja, je na družbenem omrežju zapisal državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič. Tanko je nato potrdil Mahničeve besede in dodal, da je zadovoljen, “da ta moj predlog uporabljajo ministri pri promociji ukrepov”. Zapisal je še, da se mu lahko oddolžijo s kakšno pijačo.

Vrtovec v N1 STUDIO: Ljudem v tej krizi ne pomagamo z drobtinicami

Vrtovec je v N1 STUDIO o izjavi, ki sta jo posnemala skupaj s Šircljem, dejal, da ne gre za všečnost.

“Ljudem v tej krizi ne pomagamo z drobtinicami, ki bi bile le všečne predvolilne poteze. Znatno pomagamo, ker se zavedamo razsežnosti, ki jih je ta kriza prinesla. In ta izraz prav to simbolizira. Da se vlada zaveda problema, v katerem smo se znašli. Ne po lastni krivdi, ampak zaradi mednarodnih in drugih dogodkov pri ceni energentov,” je odvrnil Vrtovec.

Celotno oddajo N1 STUDIO, v kateri je gostoval Vrtovec, si lahko ogledate tukaj: