Vse več občin nasprotuje oglasom SDS: kaj odgovarja stranka

Slovenija 15. Apr 202210:57 > 11:28 11 komentarjev
Oglas SDS za občino Hrastnik in Sežana
N1

Vse več občin opozarja, da si stranka SDS v volilni kampanji – v kateri objavlja fotografije projektov in pravi, da jih je zgradila oziroma prenovila "#zate" – lasti zasluge za njihovo delo. SDS je odgovorila, da je bilo načrtovanje, izvajanje in dokončanje projektov na lokalni ravni pospešeno ravno zaradi dela stranke v vladi, in obljubila, da bo v spletnih objavah dopisala, da so projekti financirani iz kombinacij različnih virov.

Devet dni pred volitvami je volilna kampanja v polnem teku. Poročali smo že o oglasih največje vladne stranke SDS, ki s fotografijami in pripisi sporoča, katere projekte je izvedla v iztekajočem se mandatu. V Zasavju naj bi denimo zgradili regijski center za obveščanje Trbovlje, na Dolenjskem dodatne prostore v osnovni šoli in vrtcu Otočec, na Štajerskem naj bi sanirali objekte vodne infrastrukture na območju porečja Drave, na Notranjskem medgeneracijski center Loški Potok, na Primorskem pa napovedujejo, da bodo zgradili kolesarske in pešpoti v Kopru ter prenovili cesto med Koprom in Dragonjo.

SDS je poudarila, da je namen spletne kampanje predstaviti projekte, ki prebivalcem po vsej Sloveniji izboljšujejo kakovost življenja. “Gre za projekte, ki jih je vlada pod vodstvom Slovenske demokratske stranke potrdila, načrtovala, začela izvajati ali jih tudi dokončala na občinski, medobčinski in nacionalni ravni. Projekti so financirani iz kombinacij različnih virov – proračunskih, občinskih ali evropskih sredstev. Pri nekaterih projektih kot investitor ali soinvestitor nastopa tudi zasebni vlagatelj,” so se na naše pozive iz stranke odzvali v dopisu, pod katerega se je podpisal generalni sekretar SDS Borut Dolanc.

Stranka je navedla, da je bilo “zaradi dela SDS v vladi načrtovanje, izvajanje in dokončanje projektov na lokalni ravni pospešeno, odobrena so bila sredstva za obnovo, gradnjo, prav tako so bile povišane povprečnine”. Stranka Janeza Janše je obljubila, da bo ob spletnih objavah “v izogib manipulacijam navedla, da so projekti financirani iz kombinacij različnih virov”, saj verjame, da bo to “pomirilo občinske strasti”, ki so se po njeni oceni pojavile brez potrebe.

Kot smo poročali, so se “občinske strasti” vnele tudi v občini Slovenj Gradec, ki je SDS pozvala, naj umakne oglas, v katerem trdi, da je obnovila tamkajšnji kulturni dom. SDS je občini Slovenj Gradec odgovorila, da je v času vodenja vlade večkrat dvignila povprečnine, iz česar naj bi slovenjgraška občina za leto 2020 prejela 600.279 evrov več kot leto prej, za leto 2021 pa 684.542 evrov več denarja, kot bi ga prejela, če stranka povprečnin ne bi zvišala.

SDS je navedla tudi, da je več kot polovico sredstev za obnovo kulturnega doma Slovenj Gradec projektu namenilo ministrstvo za kulturo, “ki ga vodi minister iz kvote SDS”. Denar je torej prišel iz proračuna. Na naše vprašanje, ali so omenjeni oglas o prenovi kulturnega doma umaknili, v stranki SDS niso odgovorili.

V zadnjih dneh so na podobno prilaščanje zaslug opozorili tudi predstavniki drugih občin, kjer se je stranka SDS med drugim podpisala pod obnovo gradu Turjak, posodobitev Kosovelovega doma, prenovo športnega parka in obnovo Vojkove koče na Nanosu.

Na eni strani oglas, na drugi nasprotovanje

V marčevskem glasilu občine Velike Lašče Trobla, kjer na listi SDS kandidira Alenka Jeraj, je objavljen oglas, ki med drugim navaja, da je SDS zagotovila 127 milijonov evrov za investicije v šolsko infrastrukturo, od česar bo “znatna sredstva, kar 2,2 milijona evrov”, prejela tudi občina za vrtec in šolo Turjak. SDS je v oglasu prav tako navedla, da je zagotovila sredstva za dokončanje obnove gradu Turjak za osem milijonov evrov. “Še naprej bom podpirala kulturni turizem v Velikih Laščah, ki je ena od zibelk slovenske kulture,” z oglasa volilce nagovarja Jeraj.

Le stran za oglasom v istem glasilu pa zasledimo dopis župana Velikih Lašč Tadeja Malovrha (nestrankarski župan, ki je bil izvoljen na listi Tadej Malovrh in skupina volilcev), ki navedbe stranke zanika. “Občinska uprava je za gradnjo podružnične šole in vrtca v Turjaku pred tremi leti končala projekt, za katerega je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. Po uspešni prijavi na vseslovenski razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nam je bilo zaradi učinkovite prijave dodeljeno nekaj več kot 2,1 milijona evrov nepovratnih sredstev, čeprav je bilo veliko nasprotovanja za začetek gradnje določenih političnih skupin,” je zapisal župan Malovrh. “Že več let se močno borimo, da Trubarjeva domačija dobi status spomenika državnega pomena, kjer pa Alenka Jeraj ni izkazala učinkovite podpore,” je še zapisal župan.

Velike Lašče
Glasilo Trobla

“Zavajajoče navedbe”

SDS navaja, da je posodobila tudi lučni sistem v galeriji Kosovelovega doma v Sežani ter izvedla tehnološko posodobitev sistema vračanja gradiva v Kosovelovi knjižnici Sežana in nakupila potrebno opremo. “Gre za zavajajoče navedbe o investicijah in pripisom “Gradimo Slovenijo zate”. Investicijo so namreč omogočila sredstva občinskega in državnega proračuna, ki so ne nazadnje del davkoplačevalskega sistema. Gre za projekt, ki je bil prijavljen na razpis ministrstva za kulturo in za katerega je več kot polovico prispevala občina Sežana, nikakor pa ne omenjena stranka,” se je na Facebooku odzvala direktorica Kosovelovega doma Nina Ukmar.

Kot je zapisala Ukmar, stranka SDS “ni pomagala niti pri prijavi na razpis niti ni sodelovala pri izvedbi. Prijavo na razpis smo pripravile tri javne uslužbenke: dve občinski strokovni delavki z mojim intenzivnim sodelovanjem. Projektantke, izvajalci in podizvajalci niti slučajno niso politično povezani z omenjeno stranko in tudi zaradi njih je odziv potreben,” je pojasnila.

Funkl: Stranka seveda v praksi ne sodeluje

“Vse so nas presenetile objave dotične stranke, za katero doslej nisem vedel, da sodeluje pri vseh projektih v Hrastniku, ki imajo del sredstev iz proračuna EU ali države. Seveda v praksi ne sodeluje. Gre za klasičen predvolilni populizem,” se je na oglas SDS odzval hrastniški župan Marko Funkl (nestrankarski župan, ki je bil izvoljen na listi Naš Hrastnik), kjer naj bi stranka urejala športni park.

Kot je povedal Funkl, je celotna investicija ureditve športnega parka vredna 330 tisoč evrov: 23 tisoč evrov je razpisnih sredstev, ki jih je zagotovilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, 50 tisoč evrov je zagotovila fundacija za šport, preostalih 256 tisoč evrov pa je iz občinskega proračuna. Župan Funkl je dejal, da pri sprejemanju občinskega proračuna sodelujejo svetniki iz različnih strank. “Ne more pa si na nacionalnem nivoju nobena stranka lastiti zaslug za delo, ki ga opravimo občinske uprave skupaj z občinskim svetom.” Funkl je napovedal tudi, da bodo SDS poslali vprašanje, “na kateri naslov lahko izstavimo del računa, če že sodelujejo v projektu prenove športnega parka”.

“Izključite nas iz predvolilnih spletk”

Tudi v občini Postojna so se odzvali na oglase SDS, ki ob fotografiji Vojkove koče na Nanosu trdijo, da gradijo za planince, ob fotografiji Podjetniškega inkubatorja Postojna pa, da gradijo omenjeni inkubator. Občina Postojna je stranko pozvala k umiku “zavajajočega komuniciranja” ter navedbi ustreznih informacij o investicijah v postojnski občini. Sredstva so bila namreč občinska, državna ali evropska, nikakor pa jih ni priskrbela stranka SDS, so dejali.

Na oglas, vezan na Vojkovo kočo, so se odzvali tudi v upravnem odboru Planinskega društva Postojna in poudarili, da so društvo v javnem interesu in nestrankarska organizacija, ki “svojega članstva ne pogojuje glede na strankarsko, versko ali katerokoli drugo pripadnost, temveč je zavezano goram, naravi in športu”.

“Od samega začetka (od leta 1949) in celo prej je bilo v gradnjo, vsakokratno obnovo in dozidave Vojkove koče na Nanosu vloženih veliko naporov, še posebej prostovoljnega dela naših članov in članic; tudi ob zadnji obnovi ob 70-letnici koče. Za njo smo sredstva črpali iz razpisa fundacije za šport, članarine, donacij, sponzorstev, podpore lokalne skupnosti in ponovno velikega števila ur, ki smo ga članice in člani društva opravili prostovoljno v svojem prostem času,” so sporočili in poudarili, da ohranjanje planinskih koč “nikoli ni bilo, ni in nikoli ne bo zasluga političnih strank, zato nas izključite iz predvolilnih spletk, kamor kot nevladna organizacija ne sodimo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje