Vzporedne volitve: rekordna zmaga Gibanja Svoboda, v parlament le pet strank

Slovenija 24. Apr 202219:01 > 25. Apr 2022 02:07
rezultati vzporednih volitev 2022
N1

Velika zmagovalka današnjih državnozborskih volitev je stranka Gibanje Svoboda, ki je prejela 35,8 odstotka glasov. V parlamentu bi imela kar 42 poslancev, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija in POP TV pripravila agencija Mediana. SDS na drugem mestu je prejela 22,5 odstotka glasov. V državni zbor bi se uvrstilo le pet strank, možnosti za vstop ima še LMŠ Marjana Šarca. Stranke Alenke Bratušek, Zdravka Počivalška, Zmaga Jelinčiča in Ljuba Jasniča se poslavljajo.

Preberite, kakšni so končni rezultati volitev in kdo so novi poslanci.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija in POP TV pripravila agencija Mediana, bi imelo Gibanje Svoboda, ki ga vodi Robert Golob, v državnem zboru rekordnih 42 poslancev. Največ poslancev do zdaj je imela SMC v mandatu 2014–2018, in sicer 36 poslancev. Na drugo mesto se je uvrstila SDS z 22,5 odstotka glasov. V državnem zboru bi drugouvrščena stranka imela 26 glasov.

Sledijo NSi s 6,8 odstotka glasov (8 poslancev), SD s 6,6 odstotka glasov (7 poslancev) in Levica s 4,4 odstotka glasov (5 poslancev). Iz DZ se poslavljajo LMŠ Marjana Šarca, SAB Alenke Bratušek, SNS Zmaga Jelinčiča, DeSUS Ljuba Jasniča in Konkretno (bivši SMC) Zdravka Počivalška, ki se je za vstop v DZ potegoval na listi Povežimo Slovenijo.

Za večino v 90-članskem državnem zboru koalicija potrebuje 46 glasov. Če bodo obveljali izidi vzporednih volitev, bo stranka Gibanje Svoboda za sestavo vlade potrebovala le še štiri glasove.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.