Washington Post po volitvah: “Majhna Slovenija razlog za upanje”

Slovenija 26. Apr 202219:05 > 19:06 6 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/Bobo

"Volitve, ki so minuli konec tedna potekale v Evropi, so bile pomemben preizkus moči demokratičnih institucij in idealov. Odmevna ponovna izvolitev Emmanuela Macrona za predsednika Francije, ki je premagal kandidatko skrajne desnice Marine Le Pen, upravičeno vzbuja pozornost po vsem svetu. Toda volilni rezultat v Sloveniji je pravzaprav najboljše, kar se je liberalni demokraciji zgodilo v zadnjem času," je v uvodu komentarja zapisal kolumnist Washington Posta Jason Rezaian.

Kolumnist The Washington Post Jason Rezaian je svoj zadnji komentar posvetil državnozborskim volitvam v Sloveniji, ki jih je označil za “največjo zmago liberalne demokracije”. Stranko Roberta Goloba Gibanje Svoboda je označil za okoljsko usmerjeno in zapisal, da so se v kampanji zavzemali za prehod na zeleno energijo, pravno državo in odprto družbo.

Po besedah Rezaiana Golob obljublja odmik od Janševega tretjega mandata, ki da je “odražal številne težnje nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa in drugih voditeljev, ki poskušajo prevzeti avtoritarni nadzor nad delujočimi demokracijami z napadi na medije, ki so kritični do njihovega vodstva”.

Izpostavil je poročilo neprofitne organizacije Freedom House, v katerem so zapisali, da je demokracija v Sloveniji med 29 državami v tranziciji v letu 2021 najbolj nazadovala. “Zdaj, ko se Madžarska in Poljska pogrezata v avtoritarno brezno, je majhna Slovenija razlog za upanje,” je zapisal kolumnist.

Rezaian je s Slovenijo povezan preko svoje družine – družina njegove babice je leta 1910 emigrirala v ZDA. Našo državo je tako redno obiskoval zadnjih 25 let. “Ob svojem prvem obisku sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja – preden je bila država članica EU in več kot desetletje pred uvedbo evra – sem spoznal mlado državo, željno povezav in gospodarske rasti, ki pa se je borila za preživetje neodvisnosti,” je zapisal.

Opisal je svoje naslednje obiske, rekoč, da se je Ljubljana iz “sivega in mračnega mesta”, spremenila v kraj, ki ga rad obiščeš. “Zdaj je ena izmed najbolj vročih evropskih destinacij, znana po neverjetnem naravnem razkošju, zanimivi kulinariki in sproščenem prebivalstvu, ki z veseljem sprejme obiskovalce.”

Zaradi vsega tega je po njegovih besedah njegov zadnji obisk Slovenije leta 2019 bil še posebej neprijeten. “Prvič sem se srečal z ‘nativističnimi’ stališči, pomešanimi z dezinformacijami in teorijami zarote … Ne glede na to, ali je šlo za naključna sklicevanja na neutemeljene, a pogosto ponavljajoče se antisemitske trope o judovski prevladi v svetovnem gospodarstvu ali močno podporo Trumpovemu zidu na meji z Mehiko, sem naletel na stališča, ki so bila v nasprotju s slovenskim duhom, ki sem ga spoznal leta pred tem.” Ob tem je dodal, da je šlo le za manjši del ljudi, s katerimi se je srečeval, a ga je vseeno zaskrbelo, kaj se dogaja.

“Zaradi Janševega vzpona in občutka, da je tik pred tem, da dobi še en mandat, me je začelo skrbeti, da so najboljši časi Slovenije za njo – da bo tudi ona podlegla temnemu oblaku avtoritarizma. Vendar me je ponovno presenetila. Macronova zmaga v Franciji nam je morda povrnila nekaj vere v prihodnost svobodnega sveta v času, ko jo nujno potrebujemo. Toda verjemite mi, ko pravim: Slovenija je tista, na katero moramo biti pozorni. To še toliko bolj velja zdaj, ko je glasovala proti toku iliberalizma. Če vam ni vseeno za druge krhke demokracije, je vredno pozorno pogledati proti Sloveniji – in jo celo obiskati, da jo sami izkusite in podprete,” je sklenil Rezaian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje