Nevzdržne gneče na naših cestah: kako pa v službo prihajajo ministri?

Slovenija 22. Sep 202317:14 > 23. Sep 2023 06:25 13 komentarjev
Seja vlade
Foto: Saša Despot/BOBO

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je v začetku tedna dejala, da bi k stanju na slovenskih cestah lahko pripomogli vsi, "ki uporabljajo ceste, to pomeni, da se v avtu ne vozimo sami". Kot drugo rešitev je navedla uporabo javnega potniškega prometa, ki pa ga sama, kot je dejala, zaradi službenega urnika ne uporablja. "Vozim se z električnim avtomobilom, a to je zato, ker moj delovnik ni naravnan od 8. do 16. ali od 7. do 15. ure in se težko prilagodim," je pojasnila. Kako pa v službo prihajajo ostali ministri?

Podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se v službo vozi z avtom “oziroma gre peš, če mu čas dopušča”, so povedali na ministrstvu. “Obveznosti izven službenega delovnega časa po mestu najraje opravlja s kolesom,” so dodali.

Strastna kolesarka “že od otroštva” je po navedbah ministrstva za pravosodje tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, zato za pot v službo in na delovne obveznosti uporablja kolo. “Najdaljša pot, ki jo je s kolesom opravila za prevoz na lokacijo službene obveznosti, je šest kilometrov v eno smer; opravila jo je v slabih 20 minutah,” so pripomnili. Ko ji narava dela ali pa vremenske razmere tega ne omogočajo, se zapelje z lastnim ali službenim avtomobilom.

Podoben odgovor smo prejeli tudi z ministrstva za kulturo, ministrica Asta Vrečko se namreč v službo običajno pripelje s kolesom, službeni avto pa uporablja, ko ima veliko službenih obveznosti “zlasti izven Ljubljane”.

Pot z javnim prevozom bi trajala predolgo

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič se v službo vozi z avtom. Razlog? Če bi izbral javni prevoz, bi za pet kilometrov dolgo pot v povprečju potreboval več kot pol ure, tako pa njegova vožnja traja zgolj 15 minut, so dejali na ministrstvu.

Tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se v službo pripelje z avtomobilom. Zaradi številnih obveznosti, ki jo čakajo čez dan, pa tudi ker “hkrati na poti v službo odpelje svojo psičko k domačim”, so razložili na ministrstvu. Sedem kilometrov dolgo pot opravi v približno 20 minutah, “za kar bi z javnim prevozom v jutranji konici porabila več kot 40 minut”.

Dodali so, da zaposleni na ministrstvu deloma delajo od doma, deloma pa se vozijo v službo, kar jim omogoča lažje usklajevanje službenega in zasebnega življenja. Hkrati na tak način zmanjšujejo ogljični odtis in ne prispevajo h gneči na cesti. Na ministrstvu imajo na voljo tudi več kartic Urbana za mestni avtobusni prevoz, ki jih zaposleni lahko uporabijo, ko imajo sestanke zunaj matične stavbe. Prav tako je na voljo sedem koles, ki si jih lahko izposodijo tudi zaposleni z ministrstva za digitalno preobrazbo.

V službo z avtom

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh se iz Maribora vozi s službenim vozilom, za pot pa porabi približno uro in pol. Še daljšo pot opravi kmetijska ministrica Irena Šinko, ki jo iz Prekmurja v službo pripelje voznik. Za malce več kot 180 kilometrov dolgo pot potrebuje približno dve uri in pol. “Ministrica se včasih v službo pripelje tudi sama, prav tako službenim vozilom,” so dodali.

Službeno vozilo uporablja tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki prihaja iz Radeč. “To je glede na kraj njegovega bivališča najhitrejši način prevoza,” so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Obrambnega ministra Marjana Šarca v službenem vozilu iz Kamnika pripeljejo varnostniki, enako velja za notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je doma na Bledu.

Podobno so pojasnili tudi na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. “Minister Darjo Felda se v službo vozi z vozilom ministrstva BMW 520 d. Pot v službo je dolga okoli 130 kilometrov in traja od ure in 20 minut do ure in 50 minut.” Vozilo je v lasti ministrstva od leta 2017, kupili pa so ga prek skupnega javnega naročila ministrstva za javno upravo. “Drugo primerno vozilo trenutno ni na voljo,” so dodali.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se vozi iz Nove Gorice z avtom, za pot po Ljubljani pa po besedah ministrstva, ko je le mogoče, uporabi kolo ali gre peš. Tudi minister za finance Klemen Boštjančič se v službo pripelje z avtom, “saj se njegovi dnevi najpogosteje začnejo s sestanki, ki se ne odvijajo vedno na ministrstvu za finance”, so pojasnili.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je v intervjuju za N1 pred časom povedal, da v službo hodi z avtom. “Imam električni priključni hibrid. Več kot polovico poti opravim na elektriko na relaciji med Šoštanjem in Ljubljano. Imam tudi sončno elektrarno, torej je bila elektrika pridobljena na okolju prijazen način,” je pojasnil.

Kot so za N1 povedali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon za približno petnajst kilometrov dolgo pod do službe v prometni konici potrebuje med 30 in 40 minut. Glede na to, da je zaradi svojih funkcij varovana oseba po tretji stopnji, na delo potuje s službenim vozilom ministrstva za notranje zadeve, in sicer skupaj z voznikom ter varnostnikom tamkajšnjega centra za varovanje in zaščito, po potrebi pa ji pripada tudi službeno vozilo njenega ministrstva.

Odgovora na vprašanje, kakšen način prevoza uporabljajo minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, pa nismo prejeli.