Z laserjem nad vojaški helikopter, ki rešuje ponesrečence v gorah

Slovenija 18. Apr 202210:30 > 15:17 4 komentarji
Vojaški helikopter
Žiga Živulović jr./BOBO

Po tem, ko je vojaški helikopter oddal poškodovanca na Jesenicah, so neznanci z lasersko svetlobo svetili v kabino. "Dejanje pomeni hudo nevarnost za letalski promet in veliko nevarnost za poškodbe oči oziroma vida posadke," sporočajo kranjski policisti.

V nedeljo je helikopter Slovenske vojske prepeljal poškodovanega planinca, ki se je poškodoval na območju Kredarice, na Jesenice. Po tem, ko ga je oddal, so vojaški helikopter, v katerem so bili gorski reševalci in posadka Slovenske vojske, med letom osvetili z lasersko svetlobo zelene barve.

Po do zdaj zbranih podatkih zaradi hitre reakcije pilotov ni prišlo do ogrožanja varnosti posadke. Policija bo v primeru, da bodo ugotovili ogrožanje varnosti, vodila postopke v smeri kaznivega dejanja. Ob tem policija opozarja, da usmerjanje laserja v kabino helikopterja pomeni hudo nevarnost za letalski promet in veliko nevarnost za poškodbe oči oziroma vida posadke.

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil gorski reševalec Luka Camlek, ki je bil v helikopterju. Zapisal je, da je laser zaslepil vse v kabini. Neznanec ni ugasnil laserja, dokler na helikopterju niso ugasnili luči in se mu tako skrili. Dodal je, da je bilo ob tem še zelo vetrovno, tako da so na Kredarici pristali šele v četrtem poizkusu, na Jesenicah pa v drugem. “Helikopter je skakal kot podivjan konj,” je zapisal Camlek.

Laserski žarek namreč vsakič povzroči najmanj trenutno zaslepljenost vse posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini, v najslabšem primeru pa lahko privede tudi do nenadzorovanih situacij v zraku, strmoglavljenja ali trajnih posledic na vidu, pojasnjujejo na policiji. Pozivajo k odgovornim dejanjem in staršem svetujejo, naj seznanijo otroke glede uporabe laserjev. Na Gorenjskem je to letos prvi tak dogodek.

Podoben incident, s hujšimi posledicami, se je sicer zgodil tudi med lanskimi protesti proti ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa. Takrat je neznani storilec proti policijskemu helikopterju, ki je nadzoroval dogajanje, usmeril laserski žarek, pri čemer je eden od pilotov utrpel poškodbe očesa. Neznani storilci so takrat laserski žarek usmerili s Trga republike v Ljubljani. “Navedeno dejanje je skrajno nevarno in le zaradi naključja ni vsa posadka utrpela poškodb vida, kar bi lahko vodilo do tragičnih posledic,” so takrat zapisali na policiji.

Primer, ko posameznik z laserjem osvetljuje helikopter:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje