Z laserjem nad policijski helikopter, pilot ima poškodovano oko

Koronavirus 14. Okt. 202114:31 > 17:123 komentarji
Delite:
policija ukazuje iz helikopterja
Foto: N1

Neznani storilec je na včerajšnjem protestnem shodu proti policijskemu helikopterju, ki je nadzoroval dogajanje, usmeril laserski žarek, pri čemer je eden od pilotov utrpel poškodbe očesa in je moral poiskati zdravniško pomoč. Poleg njega sta bila poškodovana še dva policista. Policija je sicer na shodu pridržala 27 protestnikov.

V Ljubljani je v sredo že petič potekal protest proti ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in za odstop vlade. Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, je bil protestni shod tudi tokrat neprijavljen.

Policisti so v okviru varovanja do zdaj zaznali 164 kršitev zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev zakona o javnem redu in miru (večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje). Policisti so prav tako zaznali eno kršitev zakona o osebni izkaznici, eni osebi so zasegli prepovedano drogo, eni pa je bil zasežen solzivec.

Prav tako sta bili na protestu zaznani dve kršitvi cestnoprometnih predpisov in ena kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so do zdaj zaznali osem kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj, so pojasnili.

Zaradi laserskega žarka pilot helikopterja s poškodbo očesa

Neznani storilci so na Trgu republike v Ljubljani proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa pomeni hudo nevarnost zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v helikopterju, posledično pa je nevaren tudi za poškodbe oči posadke. V tem primeru je eden od pilotov utrpel poškodbe očesa in je poiskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana.

“Navedeno dejanje je skrajno nevarno in le zaradi naključja ni vsa posadka utrpela poškodb vida, kar bi lahko vodilo do tragičnih posledic,” so zapisali.

Helikopter slovenske policije
Foto : Žiga Živulovič jr./BOBO

Velikokrat z laserjem svetijo mladoletniki

Na policiji dodajajo, da, da je osvetljevanje letal in helikopterjev težava že vrsto let. Velikokrat se izkaže, da so upravljavci laserjev mladoletne osebe, ki so jim laser kupili starši kot igračo.

“Verjetno pa se tudi odrasli uporabniki zavedajo, da lahko laser, usmerjen v zrakoplov povzroči trenutno zaslepljenost celotne posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini. Ker se žarek razprši po celotni kabini lahko to privede v skrajnem primeru tudi do nekontroliranega upravljanja helikopterja ali letala, ter posledično strmoglavljenje zrakoplova,” pojasnjujejo na policiji.

V sredinem primeru, ko je neznanec med protesti usmeril v policijski helikopter, pa obstaja sum, da je bilo dejanje namerno zaradi preprečitve opravljanje uradne policijske naloge in ne za naključno rabo, dodajajo na policiji.

Pilot je moral na specialistični pregled vida. V primeru, da bo njegov vid trajno prizadet, lahko izgubi zdravniško spričevali, ki ga potrebuje za letenje, pojasnjujejo na policiji.

Med varovanjem neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 27 ljudi na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije, vsi so bili po preteku razlogov izpuščeni.

Protest proti vladi in PCT ukrepom
Foto : N1

Ljubljanski policisti pojasnjujejo, da so bila za zagotovitev javnega reda uporabljena potrebna prisilna sredstva, da je bil učinkovito zagotovljen javni red. Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse.

Lažje poškodovana še dva policista

Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista. S poškodbami protestnikov do zdaj na policiji niso seznanjeni.

Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki sicer niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč.

Policija nadaljuje zbiranje obvestil o dogodku, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bo ukrepala v skladu z zakonodajo.

Komentari

Vaš komentar