Za 70 let vladanja: kraljici na britanski ambasadi spekli jubilejni puding

Magazin 01. Jun 202215:06 > 15:35 3 komentarji

"Predstavljal sem že ministre in ambasadorje kraljeve družine, še nikoli pa mi ni bilo treba najaviti pudinga," je v sredo dejal predstavnik britanskega veleposlaništva v Sloveniji. Ambasada je ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II. pripravila posebno sladico: jubilejni puding. Recept je ustvarila Angležinja, za slovenske sladokusce pa jo je prilagodil razvijalec receptov Sašo Šketa.

Kraljica Elizabeta II. letos praznuje platinasti jubilej – na prestolu sedi že 70 let, dlje kot katerikoli britanski monarh. Po Veliki Britaniji od četrtka, 2. junija, do nedelje, 5. junija, tako kraljici v čast potekajo obsežna praznovanja.

Delček prazničnega vzdušja so se na veleposlaništvu Velike Britanije odločili prinesti tudi v Slovenijo. “Tudi Slovenci kraljico visoko cenijo, kraljica in vsi njeni otroci so v zadnjih 25 letih že obiskali Slovenijo. Obstaja prava povezava, ki smo jo želeli pripeljati sem,” je povedal predstavnik britanskega veleposlaništva Patrick Bannister.

Kraljičin jubilej so se tako odločili počastiti s posebno sladico – jubilejnim pudingom.

Jubilejni puding Jubilejni puding
N1
Jubilejni puding Jubilejni puding
N1
Jubilejni puding Jubilejni puding
N1
Jubilejni puding Jubilejni puding
N1
Jubilejni puding Jubilejni puding
N1

Jubilejni puding ustvarjen v čast kraljici

Kraljeve jubileje Britanci pogosto radi počastijo s hrano, in enako se je zgodilo tudi letos. Recept za jubilejni puding oziroma “trifle” je v okviru tekmovanja britanske trgovinske verige Fortnum & Mason ustvarila Angležinja Jemma Melvin. Ko je izvedela, da so na kraljičini poroki s princem Filipom stregli limonin puding, se je odločila, da bo sladico zasnovala okoli okusov citrusov. Odločitev je bila očitno prava, saj je bil njen recept izbran za najboljšega med 5.000.

Prav temu receptu so se na britanskem veleposlaništvu v Sloveniji odločili slediti tudi v sredo, dan pred uradnim začetkom jubilejnih aktivnosti. Z njim so počastili kraljičin platinasti jubilej, prav tako pa “povezati slovensko in angleško strast do hrane s skupno ljubeznijo do kraljice”. K sodelovanju so povabili slovenskega razvijalca receptov in gurmana Saša Šketo. Ta je sladico pripravil po originalnem receptu, poleg tega pa ga je prilagodil slovenskim brbončicam.

Sašo Šketa
N1

Britanska veleposlanica Tiffany Sadler je o dogodku povedala: “Vesela sem, da smo s Saševo pomočjo našli način, kako to izbrano britansko sladico narediti tudi tukaj – upam, da bo veliko ljudi v Sloveniji preizkusilo ta recept in dvignilo kozarec za zdravje njenega veličanstva!”

Kako ga je pripravil Sašo Šketa?

Puding oziroma “trifle” je po besedah Škete preprosta sladica, pripravijo jo lahko tako slaščičarji kot ljubiteljski peki ali amaterji.

Jubilejni puding je sestavljen iz več plasti: na dnu je limonina rulada, ki ji sledi žele iz limon in pomaranč, nato vaniljeva slaščičarska krema z dodatkom limone, mandarinin kuli (želirana krema, malce gostejša kot kompot), na vrhu pa smetana. Med plastmi so tudi mandljevi piškoti amaretti. Te se po besedah Škete tradicionalno uporablja v “triflih”, ker se “mandljeva aroma lepo poveže s citrusi”. Sladica je dekorirana še z belo čokolado in kandiranimi citrusi.

Če to zveni malce preveč zapleteno, pa je Šketa recept poenostavil tako, da ga je mogoče pripraviti veliko hitreje in s sestavinami, ki so v Sloveniji bolj dostopne. Kakšen je nov recept, si oglejte v videoposnetku:

Anglija praznuje

Puding so v originalni obliki predstavili tudi na britanskih veleposlaništvih v Iraku in na Poljskem, a so recept prilagodili le v Sloveniji.

Poimenovanje stvari – tudi hrane – ob kraljevih jubilejih je pogosto, je še povedal Bannister. V preteklosti so Angleži po kraljici Viktoriji poimenovali biskvit (“Victoria sponge” oziroma Viktorijin biskvit), ob kronanju kraljice Elizabete II. pa je francoski kulinarični inštitut Le Cordon Bleu ustvaril tudi recept za piščanca (“coronation chicken”). Tudi pica margarita naj bi bila poimenovana po italijanski kraljici Margareti. Jubilejni puding torej ni ne prva ne zadnja jed s kraljevo noto.

Med 2. in 5. junijem bo v Veliki Britaniji veselo. Kraljico, ki jo Angleži obožujejo in spremljajo že 70 let, bodo počastili z raznimi dogodki in praznovanji. Elizabeti II. v čast se bosta odvili parada s 1.200 častniki in 240 konji ter zahvalna maša, potekala bodo jubilejna kosila, podaljšani bodo tudi obratovalni časi pubov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje