Okužb vse več, objavljamo vse, kar morate vedeti o cepljenju

Koronavirus 23. Jul 202211:30 > 24. Jul 2022 06:43
Tretji odmerek
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Cepljenje proti covidu-19 po besedah posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa ostaja edina možnost za preprečitev težjega poteka bolezni, hospitalizacije ali celo smrti. Cepljenje v Sloveniji ostaja prostovoljna odločitev, ki pa jo strokovnjaki zelo priporočajo. Za vas smo pripravili odgovore na nekatera ključna vprašanja glede cepljenja proti koronavirusu v prihodnjih mesecih.

Kakšna so priporočila strokovnjakov glede cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom?

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je pripravila posodobljena priporočila in cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom omogočajo vsem polnoletnim. Še posebej pa drugi poživitveni odmerek (pri večini torej četrti odmerek cepiva) priporočajo osebam s povečanim tveganjem za težji potek bolezni, oskrbovancem v domov starejših, vsem, ki so stari 60 let in več, sploh pa osebam, ki so stare 80 let ali več.

Član posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Alojz Ihan je ob tem povedal, da večja, kot je starost človeka, večja je možnost, da bo pri njem nastala resnejša bolezen. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po prvem poživitvenem odmerku.

“Namen drugega poživitvenega odmerka je predvsem preprečiti razvoj hujše oblike bolezni. Ni namen zmanjšati epidemije, tega cepiva pri omikronu ne morejo doseči. Namen je samozaščita: tisti, ki se cepi, nima veliko možnosti, da bi zaradi covida pristal v bolnišnici,” je še sporočil Ihan. Dodal je še, da bodo aktivnost cepljenja najbolj spodbujali v varstvenih zavodih, kjer biva največ starejših in ljudi s slabšimi imunskimi sistemi.

Katero cepivo se priporoča za cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom?

Po besedah Alojza Ihana se za cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom priporočajo mRNA cepiva, in sicer: cepivo Comirnaty 30 proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter cepivo Spikevax proizvajalca Moderna. Pri slednjem se uporabi polovičen odmerek in je namenjen predvsem starejšim od 30. let. Ti dve cepivi sta tudi edini registrirani cepivi s strani evropske agencije za zdravila.

Ljudje se lahko sicer ob podpisu izjave cepijo tudi s cepivom Novavax, ki ni mRNA cepivo, ampak se je izkazalo za zelo učinkovito. “Novavaxovo cepivo je zelo učinkovito in ga mnogi, ki imajo nekakšen strah pred mRNA cepivi, precej uporabljajo,” je še pojasnil Ihan.

Ali je priporočljivo cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva, če je bila oseba že polno cepljena s tremi odmerki in je mlajša od 60 let ter ne spada v katero od rizičnih skupin?

“Ljudje, ki so bili polno cepljeni, torej so prejeli osnovno cepivo in poživitveni odmerek, ter so mlajši od 60 let, od drugega poživitvenega odmerka objektivno gledano ne dobijo ničesar,” je povedal Alojz Ihan. Ob tem je poudaril, da so poglobljene študije pokazale, da polno cepljeni ob cepljenju z drugim poživitvenim odmerkom ne bodo dobili kakršne koli boljše zaščite kot sicer. Zato se jim v posvetovalni skupini za cepljenje ne zdi smiselno, da bi mlajše od 60 let, če ne spadajo v katero od rizičnih skupin, silili k cepljenju z drugim poživitvenim odmerkom.

Kje se lahko ljudje cepijo in kje najdejo vse informacije o cepilnih mestih?

Alojz Ihan je povedal, da se ljudje lahko cepijo na cepilnih mestih, ki so zdaj organizirani večinoma v zdravstvenih domovih: “Na spletni strani ministrstva za zdravje so objavljene vse spletne strani cepilnih centrov po vsej državi. Ljudje lahko le z dvema klikoma na spletni strani najdejo tisti cepilni center, ki jim je najbližji.” Na spletnih straneh cepilnih centrov so zapisane tudi ure, ko se izvaja cepljenje, prav tako pa tudi katera cepiva so takrat na razpolago.

Po Ihanovih besedah naj bi bile zdajšnje kapacitete za cepljenje zadostne, v primeru povečanega povpraševanja po cepljenju, predvsem jeseni, pa imajo v posvetovalni skupini za cepljenje pripravljen načrt, da se ponovno vzpostavi večji cepilni center. Kot primer je navedel cepilni center, ki je ob začetku cepljenja obratoval na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani: “Ta korak je že pripravljen, in če bo treba, ga bomo tudi aktivirali.”

Ali so cepiva učinkovita tudi proti novejšim različicam virusa omikron?

Omikron je različica virusa, ki sam proti sebi ustvarja izjemno šibko imunost. Gre za virus, ki okuži izključno samo sluznico. Zaradi tega ni tako občutljiv na imunski odziv. Poleg tega tudi cepiva, ki so bila razvita za prejšnje različice koronavirusa, slabše delujejo proti omikronu, razlaga Alojz Ihan, in dodaja: “Dejstvo je, da cepljenje s cepivom, razvitim za pretekle različice virusa, ne vpliva bistveno na prekuževanje v primeru omikrona. Ljudem priporočamo, da se cepijo zaradi tega, da se zaščitijo.”

Ihan je povedal, da bodo od septembra dalje, v primeru, da bodo potrjena tudi s strani regulatornih organov, na voljo tudi cepiva, ki bodo vsebovala tudi omikron. “Ta cepiva bodo glede na preliminarne študije bolj delovala tudi proti širjenju epidemije. To pomeni, da bo cepivo v veliki meri preprečevalo, da se s koronavirusom okužimo,” je še obrazložil Ihan.

Cepivo
Profimedia

Kako dolgo cepiva učinkujejo po cepljenju?

Po besedah imunologa Alojza Ihana je cepljenje s katerimkoli cepivom učinkovito najmanj pol leta. V tem času naj ljudje ne bi imeli posebnih skrbi po, da bi težje zboleli: “To pomeni, da bi prišel v bolnico, ali pa celo umrl.” Ob tem je še enkrat poudaril, da cepiva, ki so trenutno na razpolago, ne morejo preprečiti okužbe s koronavirusom, lahko pa zelo učinkovito preprečijo hujši potek bolezni.

Zakaj nekateri, kljub temu da so cepljeni s tremi odmerki, še vedno lahko zbolijo za covidom v krajšem času večkrat zapored?

Omikron je po besedah Ihana zelo posebna različica koronavirusa, saj za okužbo zadošča le nekaj virusnih delcev. Poleg tega pa se uspešno izogiba imunskemu sistemu, čeprav je bila oseba že pred tem okužena s koronavirusom. “Omikron je začel ovirati samega sebe, saj je tako uspešen pri širjenju, da so ga pri tem začeli ovirati tisti, ki so že bili okuženi s to različico. Če se nekdo okuži, je odporen okoli dva do tri mesece, virus pa novih gostiteljev seveda ne najde,” razlaga Ihan. Pojasnil je še, da se je virus prav zaradi tega primoran spreminjat: “Lahko se spremeni le v tej meri, da imunski odziv proti prejšnji podrazličici omikrona ne deluje več nanj”.

Prav to pa po Ihanovih besedah pomeni, da so se spremenili valovi porasta okužb. Koncentracija teh valov, ki so bili prej v razmiku od pol leta do treh četrtin leta, se je skrajšala na dva do tri mesece in prav zaradi teh novih podrazličic se mnogi ljudje v krajšem obdobju lahko z virusom okužijo večkrat. Ob tem je dodal, da se bo jeseni najverjetneje pojavila še kakšna nova podrazličica.

Ali ima Slovenija zadostne količine cepiva?

Slovenija ima več kot zadosti cepiva, je povedal Ihan in dodal: “Količine so takšne, da bi se lahko do konca letošnjega leta precepil vsak prebivalec Slovenije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.