Na Hrvaškem razglašen rdeči alarm zaradi visokih temperatur

Svet 23. Jul 202207:15 > 07:26 0 komentarjev
vročina
Remo Casilli/REUTERS

Za južni del Slovenije je razglašen rdeč alarm zaradi vročine, visoke temperature pa pestijo tudi južne sosede, kjer so v teh dneh letos prvič prižgali rdeči alarm zaradi visokih temperatur.

Po napovedih meteorologov danes v Sloveniji pričakujemo temperaturni rekord za julij. V Ljubljani je ta do zdaj 37,6 stopinje Celzija, a čez dan lahko termometer pokaže 39 stopinj.

A vročina pesti celoten Balkan so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso). Temperature do 40 stopinj se danes lahko povzpnejo v panonski nižini, predvsem na celinskem delu Balkana. Ta vročinski “oblak” pa se bo v prihodnjih dneh pomikal naprej proti Romuniji in vzhodnemu delu Evrope.

Tudi na Hrvaškem Državni hidrometeorološki zavod (HDMZ) je za danes razglasil rdeče opozorilo za Zagreb, Karlovac, Knin, Reko, Split in Dubrovnik. Kot piše hrvaški N1, so v petek letos prvič izdali opozorilo za območje Reke, v soboto pa za skoraj celotno države, živo srebro se tako danes lahko povzpne do 40 stopinj Celzija. Rdeče opozorilo sicer pomeni, da je vreme izjemno nevarno za ljudi, medtem ko oranžno opozorilo pomeni nevarno vreme. Ljudi, podobno kot pri nas, z najvišjo stopnjo opozarjajo na na škodljive posledice visokih temperatur na zdravje. Med drugim jim pristojni svetujejo, naj se izogibajo soncu med 10. in 17. uro in naj pijejo čim več vode ali pijač, v katerih ni kofeina, alkohola in sladkorja, da bi se izognili dehidraciji.

Opozorilo alarm

V nedeljo za Jadran še velja rdeče opozorilo, na kopnem pa naj bi se temperature znižale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!