Pretoki Drave in Save še naprej zelo visoki, naraščanje rek se je sicer umirilo

Slovenija 05. Nov 202308:09 > 20:36 0 komentarjev
Povišan vodostaj Sore in Save v Medvodah. (Foto: BOBO)

Slovenijo je prešla še ena, a manj intenzivna vremenska fronta. Gasilci so imeli nekaj dela z odstranjevanjem podrtih dreves, črpanjem meteorne vode in nameščanjem protipoplavnih vreč. Zaradi obilnih padavin se je na idrijsko-cerkljanskem območju sprožilo nekaj zemeljskih plazov, v Rečici ob Savinji se je zaradi poplav oglasila sirena, del Kranja pa ostaja brez elektrike. Večina rek je po podatkih Arsa prenehala naraščati, imata pa tako Drava kot Sava še vedno zelo visoke pretoke.

Čeprav je današnja noč minila dokaj mirno, so regijski centri za obveščanje našteli 45 dogodkov.

Gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb in pripadniki civilne zaščite so odstranjevali podrta drevesa, črpali podtalne in meteorne vode, čistili cestišča, zasilno prekrili ostrešja različnih objektov, zavarovali zemeljske plazove in nameščali protipoplavne vreče.

Drava bo po napovedih Agencije RS za okolje danes spet začela nekoliko naraščati, že včeraj pa so gasilci PGD Ptuj in Grajena odhiteli v Krčevino pri Vurberku, kjer so s čolnom iz poplavljene hiše evakuirali žensko.

Foto: PGD Grajena

V Piranu je bila nekaj pred pol drugo uro zjutraj, v Izoli pa pol ure pozneje, zaradi povišanega plimovanja morja sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Morje je namreč začelo poplavljati nižje dele obale. Sireno so v Piranu znova sprožili ob 6. uri zjutraj.

Kot smo poročali, je nočno neurje na promenado v Piranu znova nametalo skalnat valobran. Valobran je razdejalo že petkovo neurje, v soboto so ga gasilci in pripadniki civilne zaščite postavili nazaj, danes pa je cesta ponovno neprevozna. Znova je zalilo vse gostinske lokale na rivi, je dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper.

Zalilo je tudi lokal na Tartinijevem trgu, ki ga v preteklih dneh ni. Gasilci so namreč v odtočni jašek, kjer se deževnica zliva v morje, vstavili zamašek, da se morje ne bi razlilo po trgu. A se je na trgu nabralo toliko meteorne vode, da je poplavila ta, je pojasnil. Da ne bi prišlo še do večje škode, so vodo s trga prečrpavali z osmimi črpalkami. Občina in civilna zaščita sta priskrbeli pesek, v soboto okrog 200 vreč, s katerimi so si ljudje lahko zavarovali domove. “Nekateri prebivalci so se res dobro zavarovali, nekateri pa si pred svoja vrata niso postavili čisto nič,” je dejal Ventin. Pozivov za črpanje vode iz stanovanj sicer gasilci niso prejeli, odtekla je sama.

Foto: PGD Izola
Foto: PGD Izola

Na Primorskem je ponoči pihala burja. V naselju Truške v občini Koper so gasilci ponoči s cestišča odstranili podrto drevo. Nekaj podrtih dreves so zjutraj zabeležili tudi na območju Postojne.

Del Kranja bil brez elektrike

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je noč sicer minila dokaj mirno, dogajanje pa se je začelo stopnjevati zjutraj, ko se je predvsem nad Gorenjsko razbesnelo neurje.

Gasilci so zaradi zalitih hiš posredovali na Bledu, v Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku.

Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemna Šmida narasli vodotoki v porečju Save.

Na območju Bohinja sta se sprožila dva zemeljska plazova, ki pa ju pristojni že sanirajo. Po poročanju Radia Slovenija sta plazova od sveta sprva odrezala prebivalce naselij Ravne in Nemški Rovt, a so pristojni do popoldneva znova uredili cestno povezavo. Pristojni obenem nadaljujejo tudi sanacijo nekaterih drugih plazov v bohinjski občini. V Bohinju je poleg tega več objektov, med njimi zdravstveni dom in lekarno, zalila voda. Gasilci so jo prečrpali.

Plaz se je sprožil tudi na območju Radovljice. Ogrožal je stanovanjsko hišo, vendar so območje uspešno zavarovali, je za STA povedal poveljnik PGD Radovljica Žiga Lenček. V to hišo je vdrla tudi narasla voda, ki so jo gasilci prečrpali, nato pa vodo preusmerili mimo hiše.

V Kranju je veter ponoči odkril streho transformatorske postaje na Jelenčevi ulici. Dež je nato povzročil kratek stik, zato so bili prebivalci večjega dela Primskovega in Kokrškega loga brez elektrike.

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, Elektro Gorenjska napako odpravlja, začasno pa bodo namestili agregat.

Premaknil se je plaz v občini Kamnik

Zjutraj se je nekoliko premaknil plaz Blate v občini Kamnik. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Kamnik Tomaž Zabavnik, so plaz pregledali z dronom in ugotovili, da se je zemljina že umirila.

Gasilci sicer plaz še naprej stalno spremljajo, obenem pa se nadaljuje vzpostavljanje alarmnega sistema za opozarjanje prebivalcev na morebitno plazenje. Po Zabavnikovih besedah bo sistem vzpostavljen predvidoma v torek ali sredo. Doslej je dela upočasnjeval razmočen teren.

V Rečici ob Savinji se je oglasila sirena

V naselju Rečica ob Savinji so okrog 6. ure zjutraj sprožili sireno, ki opozarja na nevarnost poplav, saj je reka Rečica prestopila bregove ter zalila sedem stanovanjskih in gospodarskih objektov, je za STA dejal poveljnik civilne zaščite Rečica ob Savinji Ciril Turk.

Evakuacije niso bile potrebne. Prebivalce, ki živijo ob Rečici, so s sireno obvestili, da so umaknili svoja vozila in spremljali vodostaj, ki je pozneje prenehal naraščati, je pojasnil Turk. Plaz ogroža eno kmetijo in tri ceste, ki so zaradi tega neprevozne. Zaprt je tudi Grušoveljski most. Tudi Savinja se je na določenih delih razlila prek nasipa po razlivnem območju, sta se pa tako Rečica kot Savinja že umaknili nazaj v svojo strugo.

Narasla Savinja v drugih občinah ni povzročala prevelikih preglavic. So pa župani izpostavili, da je bil vodostaj Savinje in drugih hudournikov višji kot prejšnji petek, ko je bilo razglašeno rdeče vremensko opozorilo. Sprožilo se je tudi nekaj plazov, ki niso povzročili večjih nevšečnosti.

V občini Luče se je po besedah župana Klavdija Strmčnika sprožil plaz Jelen. Ob njem namreč teče potok, ki ob obilnejšem deževju na cesto nanosi material. Tokrat cesta ni bila poškodovana, je bila pa nekaj časa neprevozna. Ponoči so predvsem spremljali plaz v naselju Struge, od koder so sicer prebivalce evakuirali že pred časom, težav pa tokrat ni povzročal.

Plaz v Strugah pri Lučah
Plaz v Strugah (Foto: Paul Orešnik)

Na Ljubnem ob Savinji hujših razlivov ni bilo, je pa poškodovanih nekaj cest, ki so jih po avgustovskih poplavah vzpostavili kot začasne dovozne poti, je za STA dejal župan Ljubnega Franjo Naraločnik. Nekaj težav imajo s plazenjem terena, a jih opazujejo. “Upamo, da bomo, ko se nam v naslednjem tednu pridruži še tehnična pisarna, še bolj intenzivno in strokovno pristopili k opazovanju teh plazov,” je dodal.

Župan Občine Mozirje Ivan Suhoveršnik je dejal, da so bile zdaj že tretjič letos poplavljene štiri hiše, v eni od teh prebivalci še vedno živijo. Prebivalci vseh teh hiš so sicer na seznamu za nadomestno gradnjo. Opazujejo tudi nekaj plazov, ki pa za zdaj hiš in infrastrukture ne ogrožajo. Kot največji problem Suhoveršnik izpostavlja, da Savinja ni ustrezno očiščena, čeprav na to ves čas opozarjajo. “Res se premalo naredi,” je opozoril.

V občini Cerkno plaz ogrožal hišo

Nevihtna linija je nekaj nevšečnosti povzročila tudi na idrijsko-cerkljanskem območju. V naselju Jazne v občini Cerkno se je sprožil plaz, ki je sprva ogrožal stanovanjsko hišo, ki je sicer nenaseljena.

Po besedah poveljnika civilne zaščite občine Cerkno Stanka Močnika je na lokaciji posredovalo 13 gasilcev iz PGD Plužnje, ki so dodatno pokrili robove plazišča.

Kot je za STA povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Plužnje Tomaž Podobnik, so gasilci plaz prekrili in za zdaj ostaja stabilen. Sicer je v zelo razgibani in hriboviti občini Cerkno še kar nekaj plazovitih območjih, ki jih morajo gasilci – sploh ob vsakem močnejšem deževju – nadzorovati.

Razmere v Jaznah si je po poročanju Radia Slovenija ogledal tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Foto: Tomaž Podobnik

Manjši zemeljski plaz se je zgodaj dopoldan sprožil tudi v Idriji v ulici Nikolaja Pirnata, a ta, vsaj trenutno, kot je sporočil poveljnik civilne zaščite občine Idrija Boštjan Brelih, ne ogroža bližnje stanovanjske hiše.

V naselju Ledine v občini Idrija je nekaj po 5. uri voda začela zalivati stanovanjski objekt, zaradi visoke Idrijce in bližnjega hudournika pa je bil nekaj časa poplavljen odsek na cesti od Spodnje Idrije proti Tolminu.

poplave
Foto: Boštjan Brelih

Gasilci so zaradi izdatnih padavin ponoči spremljali tudi vodostaj Kanomljiice, v polni pripravljenosti pa je bil tudi občinski štab civilne zaščite Tolmin, kjer večjih težav, razen nekaj poplavljenih cestnih odsekov, podrtega drevesa in nagnjenega droga s telekomunikacijskim kablom, ni bilo.

Večje težave medtem še naprej povzroča voda v presihajočem jezeru Ledina v Ratečah, ki ogroža sedem objektov. Po poročanju radia je na pomoč prispela enota za prečrpavanje večjih količin vode. Voda iz tega jezera je poplavljala že ponoči; med drugim je zalila cesto Rateče-Planica. Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala za odtekanje vode.

Zaradi poplav in zemeljskih plazov je še vedno zaprtih nekaj cest.

Plaz Koseč v občini Kobarid stabilen

Po tem ko se je v noči s četrtka na petek sprožil zemeljski plaz Koseč v občini Kobarid, so pristojni zagotovili, da se večina zaledne in površinske vode steka po obeh skopanih jarkih v strugo potoka Brusnik in ne več v odtrgani del plazu. Kot so sporočili predstavniki Civilne zaščite Severna Primorska, si je stanje na terenu danes ogledal tudi geolog in dosedanje ukrepe ocenil kot zelo dobre.

“Po njegovi oceni bo – v primeru stabilnega vremena – plazina (v glavnem zemlja) težko drsela naprej. Je pa možno, da bi se gmota zemlje ob veliki dodatni količini deževja v prihodnje pomaknila tudi nižje do zadnjega bolj ravnega nivoja travnika ali celo na cesto. Stanje je potrebno spremljati,” so sporočili in dodali, da stanovanjska hiša trenutno ni ogrožena.

Plaz Koseč v občini Kobarid
Plaz Koseč v občini Kobarid (Foto: Aleksander Vončina, poveljnik CZ občine Kobarid)

Tudi večje reke prenehale naraščati

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je največ padavin ponovno padlo na Voglu, in siscer 118 mm, več kot 80 mm pa tudi v Bohinjski Češnjici, Idriji ter na letališču Bovec.

Popoldne se je delno razjasnilo, pihal je jugozahodni veter.

Večina manjših rek po podatkih Arsa počasi upada, zvečer so tudi večje reke nehale naraščati. Imata pa tako Drava kot Sava še vedno zelo visoke pretoke.

Začetek delovnega tedna naj bi bil k sreči vremensko mirnejši.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!