Pozeba udarila na Notranjskem in Krasu: “Narava je vedno nad nami”

Slovenija 19. Apr 202410:31 > 13:59 1 komentar
Pozeba
Foto: BOBO

Za nami je mrzla noč in temperature so se ponekod po državi spustile pod ledišče. Po prvih zbranih informacijah s terena so škodo utrpeli kmetje na Notranjskem in ponekod na Krasu, med prizadetimi kmetijskimi rastlinami pa so sadno drevje, orehi in trta. Popisovanje škode sicer še poteka.

Minulo noč se je temperatura v več krajih po državi spustila pod ledišče.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je bilo med najbolj mrzlimi kraji Babno Polje, kjer se je temperatura spustila na -6,3 stopinje Celzija.

Temperature pod lediščem so na Arsu zabeležili tudi po več krajih na Gorenjskem in Štajerskem.

Sadno drevje, orehi, trta …

Kot je pojasnil predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič, strokovne službe zbornice točne podatke o škodi na terenu še vedno zbirajo, bolj jasno sliko o njenem obsegu pa bodo imeli v dnevu oz. dveh.

Po prvih podatkih so v nižjih predelih Notranjske in Krasa pozebli orehi, sadno drevje, ponekod na Krasu tudi trta.

Posledice na rastlinah zaradi nizkih temperatur bodo po Žvegličevih besedah lahko vidne tudi pozneje, ko bo cvetenje rastlin še bolj intenzivno in se bodo začeli formirati plodovi.

Pozeba, sadovnjak, oroševanje
Oroševanje (vir: BOBO)

Zaradi napovedi Agencije RS za okolje, ki je v preteklih dneh opozorila na možnost jutranje pozebe in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah, so strokovne službe KGZS izdale tudi tehnološka navodila za zaščito pred pozebo.

Kot so zapisali v navodilih, je občutljivost na nizke temperature v prvi vrsti odvisna od razvojne faze sadnega drevja in stanja prehranjenosti ter kondicije dreves. Zlasti je pomembna uravnotežena oskrba z dušikom in kalijem v preteklem letu. Čezmerno gnojenje z dušikom pa povečuje občutljivost za pozebo. Sadno drevje lahko pred pozebo zaščitimo tudi z različnimi kombinacijami foliarnih gnojil in biostimulatorjev, so še navedli.

Žveglič je dejal, da se sadjarji zelo poslužujejo metod obrambe proti pozebi, a je na koncu “narava vedno nad nami”.

Strokovne službe zbornice imajo v teh dneh veliko dela tudi zaradi kampanje oddaje zbirnih vlog za subvencije v kmetijstvu. Ta je stekla prejšnji teden in bo trajala do 10. julija. Žveglič upa, da bodo v prihodnjih letih s kampanjo začeli bolj zgodaj, da bodo lahko imeli svetovalci več časa za obiske kmetij in svetovanja.

Nevarnosti pred pozebo še ni konec, nizke temperature bodo namreč vztrajale še vsaj nekaj dni. “Tudi v prihodnjih dneh se bo nad nami zadrževala hladna zračna masa. Okoli ledišča bo temperatura na nedeljsko jutro, še bolj jasna in hladnejša pa bo noč na ponedeljek,” so še zapisali na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje