Za okoljske inšpektorje vdor mulja v Rižano ni prioriteta

Slovenija 30. Avg 202215:33 1 komentar
z mujem onesnažena Rižana
Alpe Adria Green

Na Inšpektoratu RS za okolje in prostor so odgovorili na obtožbe organizacije Alpe Adria Green, da niso ukrepali po prijavi onesnaženja reke Rižane. Poudarili so, da prednostno obravnavajo kršitve, ki ogrožajo življenja. Vdoru mulja v Rižano so dodelili drugo prioriteto. Takšne dogodke bi bilo sicer treba prijaviti na številko 112, opozarjajo.

Inšpektorji prejmejo več pobud za izvedbo nadzorov, kot jih lahko tekoče obravnavajo, so poudarili. Nujnost obravnave pobude določijo na podlagi javno objavljenih kriterijev. Najprej obravnavajo tiste, iz katerih je mogoče razbrati, da so ogroženi zdravje in življenje ljudi, javna varnost ali premoženje večje vrednosti, so pojasnili na inšpektoratu. Pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi vdora mulja iz pritoka Žaneštra v Rižano, ki so jo prejeli 21. avgusta, so po teh kriterijih uvrstili v drugo prioriteto, so sporočili.

Na inšpektoratu opozarjajo, da nenadno onesnaženje vode ustreza definiciji okoljske nesreče in ga je zato treba prijaviti Centru za obveščanje RS na telefonsko številko 112. Regijski center za obveščanje nato ukrepa po predpisih s področja zaščite in reševanja. Inšpektorji za okolje ne sodelujejo v intervenciji, ampak uvedejo postopek, če ugotovijo, da je nesrečo povzročil nekdo s kršenjem okoljskih predpisov, so pojasnili.

Tudi sicer inšpektorji ne obravnavajo prijav, ampak kršitve predpisov, so poudarili. Prijava se tako šteje za informacijo o kršitvi predpisov oziroma kot pobuda za uvedbo inšpekcijskega postopka. Inšpektor postopek začne po uradni dolžnosti, ne zaradi zahteve stranke. O tem, katere informacije bo obravnaval, se inšpektor odloča samostojno, njegove odločitve pa lahko presojajo le organ druge stopnje resornega ministrstva in sodišča, so še zapisali.

Iz organizacije Alpe Adria Green so včeraj sporočili, da so vložili kazenske ovadbe zoper domnevno odgovorne za onesnaženje Rižane. Člani okoljevarstvene organizacije so pred dnevi namreč odkrili izlivanje kalne vode v Rižano. Prepričani so, da je vir onesnaženja material z gradbišča drugega tira, odložen v kamnolomu Griža.

“Znano nam je, da prihaja do izpiranja laporja v potok Žaneštra zaradi neurejenega odvodnjavanja na območju kamnoloma, ki nima nobenih usedalnikov za mulj,” so zapisali. Trdijo, da bi morali v kamnolomu vso vodo nekaj dni hraniti v prostorih, kjer bi se mulj usedel na dno, nato pa bi čisto vodo sprostili v potok. Med ovadenimi so navedli upravljalca kamnoloma Voc Ekologija ter inšpektorat za okolje in prostor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje