Fajon ob podaljšanju nadzora na meji: Dunaj naj razmisli o nadaljnjih korakih

Slovenija 12. Apr 202315:54 4 komentarji
Avstrijska meja
PROFIMEDIA

Na podlagi pridobljenih informacij ni pravega razloga za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, je danes dejal deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser. Zunanja ministrica Tanja Fajon je Dunaj pozvala, naj v zvezi s podaljšanjem nadzora na meji "razmisli o nadaljnjih korakih", saj Slovenija v luči bližajoče se turistične sezone ne želi zaostrovati prehoda meje. Avstrija je Bruselj medtem že uradno obvestila o svoji nameri za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo.

“Na podlagi pridobljenih podatkov in po posvetovanju z lokalnimi reševalnimi službami že dalj časa ni nobenega razloga za mejni nadzor med Koroško in Slovenijo, zato tudi ni razloga za njeno podaljšanje,” je povedal deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser. Ob tem je spomnil, da mejni prehodi z Italijo, kjer se soočajo s povečanim številom prihodov migrantov, niso nadzorovani.

Medtem ko se mu mejni nadzor s Slovenijo ne zdi potreben, pa je podaljšanje nadzora na meji z Madžarsko označil za bolj verodostojno odločitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je v odzivu na izjave Kaiserja pojasnil, da odločitev o podaljšanju mejnega nadzora ne vključuje zgolj neposredne mejne kontrole, ampak tudi druge oblike nadzora na mejah z Italijo in Slovaško.

Tanja Fajon: Dunaj naj razmisli o nadaljnjih korakih

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v telefonskem pogovoru z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom Dunaj pozvala, naj v zvezi s podaljšanjem nadzora na meji “razmisli o nadaljnjih korakih”. Slovenija ne želi zaostrovati prehoda meje, še posebej v luči bližajoče se turistične sezone, je zunanje ministrstvo danes sporočilo prek Twitterja.

Notranje ministrstvo na Dunaju pa je zvečer za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdilo, da so o svoji nameri za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko že v pismu uradno obvestili Evropsko komisijo.

Kot so zapisali v obrazložitvi, je podaljšanje nadzora upravičeno zaradi novih groženj v zvezi z migracijami in varnostno situacijo v EU ter pri tem navedli povišanje števila prošenj za azil v primerjavi z lanskim letom. Na kritike iz Ljubljane so odgovorili s trditvijo, da so podaljšanje nadzora opravili v skladu s schengenskimi pravili in odločitvami Sodišča EU, še navaja APA.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je že v torek namero Avstrije, da znova podaljša nadzor na meji za šest mesecev, označilo za nesprejemljivo. Kot so še sporočili, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

Avstrijska meja
PROFIMEDIA

“Takšni ukrepi niso zaželeni, a dokler prispevajo k varnosti, so nujni”

Podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko je medtem podprl deželni glavar avstrijske Štajerske Christopher Drexler. “Nezakonite migracije je treba dosledno preprečevati in se boriti proti tihotapljenju beguncev. Zato podpiram odločitev notranjega ministra o nadaljnjem podaljšanju mejnega nadzora,” je povedal za APA.

Pojasnil je, da se bodo tovrstni ukrepi sprejemali, dokler se na evropski ravni ne bodo našle prave rešitve in se uveljavilo učinkovito varovanje zunanjih meja. “Takšni ukrepi načeloma niso zaželeni, a dokler prispevajo k varnosti na Štajerskem, so nujni,” je še dodal.

Slovenska gospodarska zveza (SGZ) s sedežem v Celovcu pa je danes avstrijske oblasti pozvala k takojšnjemu sprejetju ukrepov za odpravo nadzora na meji s Slovenijo. Spomnila je, da je bil nadzor na meji uveden leta 2015 kot odziv na migracijsko krizo in je bil sprva namenjen začasnemu nadzoru. Podaljševanje le tega pa je povzročilo velike gospodarske težave in ovire za podjetja, ki poslujejo med državama, so poudarili v SGZ.

Organizacija je prepričana, da bi morala biti gospodarska dejavnost med državama olajšana, saj sta Avstrija in Slovenija pomembni trgovski partnerici. Nadzor na meji pa ovira prosto pretakanje blaga, storitev in ljudi, kar vpliva na gospodarsko rast in razvoj v regiji, opozarja SGZ.

Nadzor na zunanjih schengenskih mejah naj ne bi deloval

Da namerava Avstrija znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za pol leta, je v torek napovedal Karner. Kot je takrat dejal za avstrijski radio Ö1, je podaljšanje nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj da nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Dunaj namerava po ministrovih besedah Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestiti v prihodnjih dneh. Pri Evropski komisiji so glede namere Avstrije poudarili, da mora biti nadzor na notranjih schengenskih mejah izreden, časovno omejen in skrajni ukrep.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev. Nazadnje je mejni nadzor podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos. O vprašanju nadzora na notranjih mejah je že presojalo Sodišče EU, ki je aprila 2021 sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU, pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji z našo državo ukinila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje