Italija zaradi migracij razglasila izredne razmere, Salvini žuga Sloveniji

Slovenija 11. Apr 202315:58 > 20:57 11 komentarjev
PROFIMEDIA

V Rimu so po velikonočnem koncu tedna, ko so predvsem na jugu države zabeležili veliko število prihodov prebežnikov, razglasili izredne razmere. Podpredsednik vlade Matteo Salvini je napovedal, da bo Italija uvedla nadzor na meji s Slovenijo, če ta ne bo znova začela sprejemati prebežnikov, ki nezakonito prečkajo mejo med državama. O razmerah na področju migracij bo v četrtek na že napovedanem sestanku z italijanskim kolegom spregovoril notranji minister Boštjan Poklukar.

Italijanska vlada je zaradi povečanega števila prihodov migrantov prek Sredozemlja razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države v trajanju šest mesecev. Od petka je samo na otok Lampedusa po podatkih obalne straže prispelo okoli 2.000 migrantov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Do odločitve o izrednih razmerah, ki bodo za začetek podprte s petimi milijoni evrov, je prišlo po ponedeljkovem srečanju notranjega ministra Mattea Piantedosija in ministra za civilno zaščito Nella Musumecija. Slednji je danes pred sestankom vlade za Radio Anch’io ukrep opisal kot “zelo verjeten scenarij”, nato pa tudi potrdil vladno odločitev.

Na ministrstvu za notranje zadeve so v odzivu za STA potrdili, da bo notranji minister Boštjan Poklukar na že prej napovedanem sestanku z italijanskim kolegom Piantedosijem v Rimu ta četrtek spregovoril tudi o razmerah na področju migracij.

Kaj pomeni razglasitev izrednih razmer?

Z uvedbo izrednih razmer naj bi med drugim poenostavili postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce. Hkrati naj bi Italija okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi. Za upravljanje z migracijami bo vlada po navedbah teh virov aktivirala tudi civilno zaščito in Rdeči križ, ki bodo pomagali s svojo opremo in izkušnjami.

Ukrep bo najbolj prizadetim območjem, kot sta Sicilija in Kalabrija, prinesel posebno podporo, poenostavi pa bi tudi postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce, piše Ansa. Medtem pa portal Rai News poroča, da bi lahko izrednim razmeram sledilo še novo zaostrovanje politike priseljevanja in oteževanje dostopa do zaščite.

“To je problem, ki bo z nami ostal vsaj naslednjih deset let,” je v današnjem radijskem gostovanju povedal minister s Sicilije. Piantedosi iz vrst vladajoče stranke Bratje Italije je poudaril, da tak ukrep ne bo rešil problema, “katerega rešitev je povezana izključno z ozaveščenim in odgovornim posredovanjem Evropske unije”.

Število nezakonitih prehod meja se je v letošnjem letu povečalo tudi na tako imenovani zahodnobalkanski migracijski poti, neuradno celo za dva- do trikrat. Slovenija, Italija in Hrvaška na področju omejevanja migracij sodelujejo, pri čemer so tema pogovora tudi mešane slovensko-hrvaško-italijanske patrulje, ki bi nadzorovale zunanjo schengensko mejo. Ob tem ko postavitev ograje na hrvaško-bosanski meji za Zagreb ni sprejemljiva, je premier Robert Golob konec marca na srečanju na Brdu pri Kranju povedal: “Naš predlog gre, da trilateralno skupaj z državo, ki je v resnici destinacija (v tem primeru Italijo) vzpostavimo tak nadzor nad koridorjem, ki bo vzpostavil preglednost, kaj se na tem koridorju dogaja.” Trilateralno sodelovanje bo tako tema srečanja zunanjih ministrov vseh treh držav, ki bo predvidoma junija v Rimu.

Lampedusa najbolj obremenjena

Med prazničnim velikonočnim koncem tedna, od petka do ponedeljka, je na Lampeduso v več kot 40 čolnih čez Sredozemsko morje prispelo okoli 2.000 migrantov, je v ponedeljek zvečer sporočila italijanska obalna straža. Med prebežniki je mnogo mladoletnih oseb.

Begunsko taborišče na Lampedusi je prenatrpano, v njem je nastanjenih okoli 1.800 ljudi, kar je štirikrat več od zmogljivosti.

Obalna straža je nato v bližini Sicilije in Kalabrije v dveh reševalnih operacijah prestregla ribiška čolna, na katerih je bilo skupno 1.200 migrantov; na enem od njih je bilo 800 prebežnikov, na drugem pa okoli 400.

Ob tem je v brodolomih ob Tuniziji in v malteških vodah umrlo 38 ljudi, 18 pa jih še vedno pogrešajo, je še poročala Ansa.

Salvini: Slovenija bi morala sprejemati prebežnike

Na slovensko-italijanski meji sicer že nekaj časa delujejo mešane slovensko-italijanske policijske patrulje. Njihove dejavnosti med drugim vključujejo kontrolo vlakov, avtobusov in osebnih vozil, ki prečkajo mejo med državama. Za izboljšanje izmenjave informacij je Slovenija februarja v Rim poslala tudi policijskega atašeja.

Italijanski minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini je v Vidmu dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati prebežnike, ki nezakonito prečkajo italijansko-slovensko mejo. V nasprotnem primeru bo Italija morala uvesti nadzor na meji, napoveduje Salvini.

“S Slovenijo se moramo dogovoriti, da bo delala, kar mora in kar je že počela v preteklosti,” je dejal Salvini v zvezi s položajem migrantov v Furlaniji – Julijski krajini, ki je v Italiji vstopna točka za migrante s t. i. zahodnobalkanske migracijske poti.

mejni prehod v Gorici

Sodišče v Rimu je sicer januarja 2021 razsodilo, da gre pri vračanju prebežnikov za nezakonito prakso. V prvi tovrstni sodbi je ocenilo, da neformalna vračanja v Slovenijo sprožajo verižno reakcijo, saj slovenske oblasti prebežnike predajo hrvaškim, te pa jih vračajo v Bosno in Hercegovino. To pa po presoji sodišča predstavlja kršenje italijanske zakonodaje, italijanske ustave, listine EU o temeljnih pravicah ter omenjenega dvostranskega sporazuma s Slovenijo.

Po podatkih slovenskega notranjega ministrstva je Slovenija leta 2022 v Italijo vrnila 58 oseb, sprejela pa 65. Leta 2021 je bilo iz Slovenije v zahodno sosedo vrnjenih 30 oseb, sprejetih od tam pa 26. Še leto pred tem pa je Slovenija v Italijo vrnila 32 ljudi, sprejela pa jih je 1.116.

O vračanju sta konec januarja govorila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je tedaj opravljala tudi naloge notranje ministrice, in italijanski notranji minister Piantedosi. Ministra sta tedaj ugotovila, da se vračanje izvaja v skladu s sporazumom o prevzemu oseb na državni meji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje