Avstrija namerava podaljšati nadzor na mejah. Slovenija: To je nesprejemljivo

Svet 11. Apr 202319:55 5 komentarjev
Avstrijska meja
PROFIMEDIA

Avstrija bo po napovedih avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja podaljšala nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev. Slovensko zunanje ministrstvo je napovedano potezo označilo za nesprejemljivo. Avstrija je nadzor na slovenski in madžarski meji uvedla leta 2015.

“Obžalujemo, da je Avstrija ponovno napovedala podaljšanje notranjega nadzora na meji s Slovenijo. Ravnanje je nesprejemljivo, na kar sosednjo državo kot tudi pristojne institucije EU opozarjamo že dolgo.

Ko bo Avstrija Evropski komisiji podala uradne razloge za ponovno podaljšanje nadzora na notranji meji v schengenskem območju, pa se bomo na to ustrezno odzvali,” so sporočili iz Mladike.

Da namerava Avstrija znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za pol leta, je danes povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je dejal za avstrijski radio Ö1, je podaljšanje nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj da nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Dunaj namerava po ministrovih besedah Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestiti v prihodnjih dneh.

Nadzor na meji že od leta 2015

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev. Nazadnje je mejni nadzor podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je že presojalo Sodišče EU, ki je aprila 2021 sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU, pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji z našo državo ukinila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje