Za Raiven slovenski oder premajhen, v soboto bomo gledali le videospot (VIDEO)

Magazin 18. Jan 202418:06 18 komentarjev

V soboto bo Slovenija prvič slišala skladbo, s katero nas bo letošnja predstavnica Sara Briški Cirman - Raiven zastopala na evrovizijskem odru v švedskem mestu Malmö. In če oboževalci tega evropskega tekmovanja že nestrpno pričakujejo predstavitev pesmi Veronika, vas moramo na žalost razočarati. Raiven v oddaji Misija Malmö skladbe ne bo predstavila v živo, temveč bo predvajan le videospot. "Samega nastopa si nisem želela pripravljati, ker mislim, da bi bilo škoda, da za manjši oder kažem zmanjšano verzijo nečesa, kar je lahko zelo šokantno na večjem odru," je pevka povedala v intervjuju za N1.

12. decembra je Radiotelevizija Slovenije (RTVS) razkrila, da nas bo na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije, ki se bo po lanskoletni zmagi Loreen, odvil v švedskem mestu Malmö, predstavljala pevka Sara Briški Cirman, bolj znana pod umetniškim imenom Raiven. 27-letna pevka je sicer stara znanka evrovizijske melodije. Na odru Eme je namreč nastopila trikrat – leta 2016, 2017 in 2019, leta 2018 pa je v izboru sodelovala kot sovoditeljica, skupaj z igralcem in komikom Vidom Valičem.

Letos ji je vendarle uspelo – pometla je s konkurenco. Njena skladba Veronika je bila po mnenju mednarodne in slovenske strokovne žirije najboljša, zato letos gledalci ne bodo imeli možnosti glasovati za svojega favorita, kot je bilo to običajno v preteklih letih, ko je v oddaji v živo o zmagovalcu odločala publika. Bo pa v soboto ob 20. uri na prvem programu TV Slovenija na sporedu oddaja Misija Malmö, predstavitev skladbe za izbor Pesem Evrovizije, zato so nekateri oboževalci tega največjega glasbenega tekmovanja v Evropi že nestrpno pričakovali, da se bo Raiven s skladbo slovenski publiki prvič predstavila z nastopom v živo.

Misija evrovizija
Foto: N1

A se to očitno ne bo zgodilo. V sobotni oddaji bo namreč predstavljen le videospot, Raiven pa bo postregla z nastopi drugih pesmi, pri tem pa bodo sodelovali tudi drugi glasbeni gosti. Kot je v intervjuju za N1 pojasnila Raiven, si samega nastopa ni želela pripravljati. “Ker mislim, da bi bilo škoda, da za manjši oder kažem zmanjšano verzijo nečesa, kar je lahko zelo šokantno na večjem odru,” je dejala.

Ekipa N1 se je sicer v četrtek v studiu TV Slovenija udeležila druženja z Raiven, obiskali smo jo med snemanjem sobotne oddaje. Prijazna in nasmejana nam je v pogovoru dejala, da nastop na Evroviziji vidi kot veliko priložnost, ki jo želi predvsem dobro izkoristiti in v njej uživati. Dodala je, da je bila ob novici, da bo prav ona letošnja slovenska predstavnica, vidno presenečena. “Šok, še nekaj časa nisem verjela,” je priznala.

Pomembno vlogo bodo imeli plesalci

Raiven, ki je akademsko izobražena glasbenica, je napisala tako besedilo za skladbo kot melodijo. Pesem žanrsko umešča med elektroniko in filmsko glasbo. V besedilu je izhajala iz sebe in svojih življenjskih izkušenj, navdih za tekst pa je črpala iz Veronike Deseniške, prve ženske, ki je bila v Sloveniji obtožena čarovništva. “Veroniko sem želela potegniti iz nesrečne ljubezni in ji dati samostojno zgodbo. Upam, da bodo poslušalci razumeli, da to ni življenjepis Veronike,” je poudarila.

Raiven
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pesem ima po njenem mnenju tudi feministično noto. “Ne želim predstaviti stereotipiziranega feminizma v smislu, da smo ženske manj vredne, ker mislim, da se s podrobno problematiko na drugih področjih srečujejo tudi moški.” Skladba, ki bo predstavljena v soboto, velja za končno verzijo in bo v Malmöju odpeta v slovenščini. “Ko boste videli videospot, bo zelo jasno, kaj se bo dogajalo na velikem odru,” je za N1 še namignila. V videospotu bodo sicer pomembno vlogo imeli člani baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, rdeča nit pa so po besedah Raiven gibi in plesalci, ki bodo z njo nastopili tudi na Evroviziji.

Veronika Deseniška, grofica Celjska, je bila druga žena Friderika II. Celjskega. Ljubezen med Friderikom II. in Veroniko Deseniško je bila tragična, saj se je Friderik z njo poročil proti volji svojega očeta Hermana II. Ta jo je obtožil, da ga je hotela zastrupiti in da je s čarovništvom obnorela njegovega sina. Proces proti Veroniki Deseniški je prvi zabeležen čarovniški proces na Slovenskem, in čeprav je bila pred sodiščem oproščena, so jo umorili tako, da so jo utopili v kadi.

Vir: Wikipedia

Alesh Maatko, novinar in urednik portala Evrovizija.com ter dober poznavalec tega tekmovanja, meni, da sta RTVS in Raiven letos bolj kot sami skladbi fokus obrnili na kakovostno zgodbo. “Najprej je bila predstavljena zgodba … Torej, kdo Veronika sploh je, o čem govori, o ženskah, ki trpijo oziroma jim je bila na neki način storjena krivica. Videli bomo, kako bo ta zgodba vtkana v samo pesem, koliko bo dramatičnosti. Čeprav smo slednjega pri Raiven navajeni. Vsekakor bosta v ospredju njen vokal in umetniški pristop, saj je znano, da Raiven ni ravno komercialna glasbenica,” je povedal za N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje