Predlog: PCT za študente obvezen, za dijake pa, ko nastopi rdeča faza

Slovenija 11. Avg 202116:41 > 23:13 4 komentarji
Žiga Živulović jr./Bobo

Predvidoma septembra naj bi v Sloveniji zaradi hitro naraščajočih okužb s koronavirusom že nastopila tako imenovana rdeča faza. Za dijake bo to pomenilo, da bo pogoj PCT obvezen tudi zanje, če bo sprejet predlog, ki sta ga danes predstavila državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in direktor NIJZ Milan Krek. Za študente bi bil PCT po tem predlogu obvezen v vsakem primeru. Šole bi se zapirale lokalno ne generalno. Testiranje na vsakih 48 ur bodo od avgusta plačljiva tudi za necepljene zaposlene (ali prebolevnike) v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v izjavi medijem pojasnil, da bo izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu. S tem soglašajo tudi študentske organizacije. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob predlogu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v večernih Odmevih na RTV Slovenija potrdila, da zanesljivo govorijo o izpolnjevanju PCT pogoja, če želimo, da so šole in vrtci odprti. Izpostavila je še, da svetovalna skupina v prvi vrsti zagovarja naravno prezračevanje, če pa se izkaže, da so potrebe posameznega vrtca ali šole drugačne, pa je to odgovornost ravnateljev.

Za srednje šole je sicer svetovalna skupina za covid-19 prav tako predlagala pogoj PCT, a “skupna želja je, da gremo s postopnim modelom”, ki, kot rečeno, najprej predvideva prostovoljno samotestiranje, v rdeči fazi pa pogoj PCT. Za osnovno šolstvo, ki je obvezno, pa bo veljalo, da se lahko učenci v zadnji triadi prostovoljno samotestirajo.

“Verjetno bomo v primeru, če bo na nekem območju velik izbruh oz. žarišče okužb, odločitve o zapiranju šol sprejemali lokalno. Ampak generalno bomo skušali šole ohraniti odprte,” je zagotovil Vindišar. Izpostavil je, da je precepljenost šolnikov velika težava, zato so pozvali predstavnike šolstva, da bi pomembno dvignili ta delež. Po nekaterih informacijah je precepljena okoli polovica šolnikov.

Ob tem je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pozval k čim večji precepljenosti tudi med mladimi. “Vsako cepljenje mladostnikov je pomembno, saj lahko bolezen prenašajo starejšim in v ostale dele populacije,” je dejal. Poleg tega je trenutno največ okužb prav med mladimi, v starostni skupini od 15 do 24 let. Povprečna starost okuženih je 33 let. Zaradi večje kužnosti različice delta, ki je po kužnosti primerljiva z ošpicami, bi potrebovali bistveno višji delež precepljenosti (od 80 do 90 odstotkov prebivalstva), da se epidemija ne bi širila.

Precepljenih je skoraj 40 odstotkov prebivalstva z obema odmerkoma cepiva proti covidu-19, z enim pa 45 odstotkov. V starostni skupini od 18 do 24 let pa je cepljenih 31,2 odstotka, z enim odmerkom pa 37,2 odstotka ljudi. Pristojni načrtujejo dodatne mobilne cepilne time v prihodnjem tednu; ti naj bi bili zelo učinkoviti predvsem pri cepljenju na podeželju.

Testiranja plačljiva tudi za necepljene v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu

Tudi sicer Vindišar opozarja, da se epidemiološka situacija v državi slabša. “Zaenkrat smo še na začetku eksponentne rasti, ampak mislim, da bo podvojitveni čas, ki je blizu 14 dni, zelo hitro porastel in bomo prešli v eksponentno rast,” je dejal.

S tako rastjo bi že čez dva tedna lahko imeli 500 novo okuženih dnevno in bi se jeseni lahko znašli že v rdeči fazi, je povedal Vindišar po poročanju Večera. Tudi zato bo ukrep PCT nujno izvajati v vseh dejavnostih; v izobraževanju, zdravstvu, socialnem varstvu, kulturi, športu in javnem življenju nasploh.

Testiranje na covid-19
BOBO

To pomeni, da bodo morali vsi tisti, ki ne bodo cepljeni ali ne sodijo med prebolevnike vsakih 48 ur na hitri test, ki bo od 24. avgusta plačljiv. Zanj bo treba odšteti 12 evrov. Izjema bodo le hospitalizirani, prebivalci domov za starejše, tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, zaporniki in azilanti. Med izjemami niso zaposleni v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu. Tem bo moral testiranje pokriti delodajalec, saj državni proračun tovrstnih stroškov več ne bo kril.

Slovenija je danes izpolnila pogoje za oranžno fazo epidemije po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni (ECDC), glede na napovedi Instituta Jožefa Stefana bomo v jeseni razmeroma hitro prešli v rdečo fazo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje