Slovenski začasni odpravnik poslov že na poti v Ukrajino

Slovenija 25. Mar 202219:57 > 26. Mar 2022 01:56 1 komentar
Ukrajina
Nacho Doce/REUTERS

Slovenski začasni odpravnik poslov za diplomatske naloge v Ukrajini podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak, ki se je za to nalogo javil prostovoljno, je po poročanju Televizije Slovenija že na poti v Ukrajino. Delo naj bi začel opravljati v soboto.

Začasni odpravnik poslov Slovenije za diplomatske naloge v Ukrajini podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak je že na poti v Ukrajino, poroča TV Slovenija. Delo naj bi začel opravljati v soboto.

Kot smo prvi poročali, se je Lesjak za opravljanje naloge začasnega odpravnika poslov Slovenije v Ukrajini javil sam. Po ruski zasedbi Krima leta 2014 je bil kot civilna in ne kot vojaška oseba v Ukrajini že član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je premier Janez Janša prek Twitterja napovedal v nedeljo. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov. Kasneje se je izkazalo, da so prostovoljca, ki bo prevzel nalogo, našli na obrambnem in ne na zunanjem ministrstvu.

Da je začasni odpravnik poslov, ki ga Slovenija pošilja v ukrajinsko prestolnico, Lesjak, je v četrtek na Radiu Slovenija potrdil generalni direktor direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko na zunanjem ministrstvu Jernej Müller. Kot je dejal, “je to uslužbenec, ki je bil prej na ministrstvu za obrambo, trenutno je na ministrstvu za zunanje zadeve”.

Lesjak bo kot začasni odpravnik poslov v Ukrajini na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, ki so zapisani v zakonu o zunanjih zadevah.

Slovenski veleposlanik v Ukrajini je sicer Tomaž Mencin, ki je od začetka tega tedna skupaj s sodelavcem na Poljskem in od tam opravlja diplomatske naloge. Iz Kijeva se je z diplomatskim osebjem umaknil hkrati z dvema uslužbencema protokola, ki sta v ukrajinski prestolnici obtičala dan pred izbruhom ruske agresije, ko sta bila tja napotena v tako imenovano predhodnico, saj je bil že tedaj v načrtu obisk premierja Janše v Kijevu.

Več preberite v prispevku Razkrivamo ime začasnega odpravnika poslov, ki gre prostovoljno v Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje