Razkrivamo ime začasnega odpravnika poslov, ki gre prostovoljno v Ukrajino

Slovenija 23. Mar 202217:59 > 20:08 5 komentarjev
Ukrajina
Press service of the State Emergency Service of Ukraine/REUTERS

Po informacijah N1 se bo kot začasni odpravnik poslov v Ukrajino odpravil podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak. Po ruski zasedbi Krima leta 2014 je bil po informacijah N1 kot civilna in ne kot vojaška oseba v Ukrajini član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Ker ga mora v Ukrajino skladno z zakonom o zunanjih zadevah napotiti zunanje ministrstvo in ne obrambno, ga bodo pred odhodom na misijo premestili na ministrstvo za zunanje zadeve.

Po vrnitvi z obiska treh premierjev v Kijevu se je slovenski predsednik vlade Janez Janša zavzel za to, da Evropska unija (EU) ponovno pošlje v Kijev diplomatskega predstavnika in napovedal, da bo to storila tudi Slovenija. Za Televizijo Slovenija je premier Janša takrat dejal, da imamo diplomacijo zato, “da rešuje situacijo in ne za bankete”, kar je bila sicer izjava, ki so jo nekateri slovenski diplomati po informacijah N1 doživeli kot žalitev in ob tem pogrešali tudi odziv zunanjega ministra. 

Slovenski veleposlanik v Ukrajini je sicer Tomaž Mencin, ki je od začetka tega tedna skupaj s sodelavcem na Poljskem in od tam opravlja diplomatske naloge. Iz Kijeva se je z diplomatskem osebjem umaknil hkrati z dvema uslužbencema protokola, ki sta v ukrajinski prestolnici obtičala dan pred izbruhom ruske agresije, ko sta bila tja napotena v tako imenovano predhodnico, saj je bil že tedaj v načrtu obisk Janeza Janše v Kijevu.

Da Slovenija v Kijev pošilja začasnega odpravnika poslov, ki bo tam na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, ki so zapisani v zakonu o zunanjih zadevah, so danes potrdili tudi na zunanjem ministrstvu.

A kdo odhaja v Ukrajino, je že ves dan ena najbolj varovanih skrivnosti v državi.

Po neuradnih informacijah N1 se je za opravljanje te naloge na terenu v Ukrajini javil podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak. Po ruski zasedbi Krima leta 2014 je bil po informacijah N1 kot civilna in ne kot vojaška oseba v Ukrajini že član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). A ker ga mora na misijo skladno z zakonom o zunanjih zadevah napotiti zunanje ministrstvo in ne obrambno, ga bodo morali pred odhodom premestiti. Formalno to pomeni, da Lesjak v Ukrajino tudi tokrat odhaja kot civilna in ne vojaška oseba.

Premier Janša danes na tiskovni konferenci podrobnosti, pa tudi imena začasnega odpravnika poslov, ni razkril. Je pa dejal, da bo “diplomatska misija, ki jo bo Slovenija napotila v Ukrajino, delovala na ravni odpravnika poslov in bo imela polna pooblastila za čas urgentnih razmer.” Dodal je še: “Vesel sem, da smo takoj, ko smo objavili poziv, dobili prijave prostovoljcev iz različnih resorjev, ki imajo izkušnje, ker so že delovali tam” in da “ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije EU v Kijevu, če se bo unija odločila za ta korak. Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo,” je dodal.

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je Janša prek Twitterja napovedal v nedeljo. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov. Obrambni minister Matej Tonin pa je povedal, da je vesel, da imajo na obrambnem ministrstvu “pogumne ljudi, ki so pripravljeni tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu”.

Kako je potekalo iskanje začasnega odpravnika poslov, na zunanjem ministrstvu ne razkrivajo. Je pa mogoče iz zunanjega ministrstva neuradno slišati, da običajni postopek, to je iskanje preko javne objave, v tem primeru ni prišel v poštev zato, ker traja predolgo. A to, da poziva na MZZ ni bilo in da diplomatska mreža uradno ni bila obveščena o tem, da se išče prostovoljec, ki bi šel za začasnega odpravnika poslov v Ukrajino, je po informacijah N1 del slovenskih diplomatov tudi precej razburilo, obenem pa sprožilo vprašanja o zakonitosti tega postopka. Nekateri diplomati naj bi bili namreč po informacijah N1 pripravljeni oditi v Kijev, a iskalo se je, kot kaže današnja izjava premierja, nekoga, ki že ima izkušnje z delovanjem na kriznih območjih. Zunanje ministrstvo tega za zdaj za N1 še ni komentiralo.

Na prvotne informacije v nekaterih medijih, da Slovenija v Ukrajino pošilja oboroženo diplomatsko misijo, kar je zunanje ministrstvo zanikalo, in da v Ukrajino odhaja, čeprav v imenu MZZ, pripadnik Slovenske vojske, so se ostro odzvali v zavezništvu KUL rekoč, da je to “nevarno in samovoljno.” Pozvali so k enotni zunanji politiki, Tanja Fajon (SD) je poudarila, da naj “Slovenija namesto vojaškega predstavnika raje okrepi humanitarno pomoč Ukrajini. Potrebujemo glasnike miru, ne vojne.” Podobno je nato zapisalo tudi zunanje ministrstvo, in sicer, da želijo, “da slovenska politika tudi v prihodnje ohrani enotnost pri obsodbi ruske agresije na Ukrajino in da trenutna vojna v tej državi ne postane del predvolilne kampanje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje