Začenjajo se poslanske počitnice: v prostorih SD bodo obnovili čajno kuhinjo

Slovenija 16. Jul 202208:45 1 komentar
Parlament
PROFIMEDIA

Za poslance se danes uradno začenjajo parlamentarne počitnice, ki trajajo do začetka septembra. Prihodnji teden se bo DZ sicer še sestal na izredni seji, nato pa bodo poslanci po pričakovanjih odšli na dopust. V parlamentarnem poslopju pa bodo v tem času potekala nekatera obnovitvena dela.

Parlamentarne počitnice, ko ni rednih zasedanj DZ in delovnih teles, po poslovniku DZ potekajo od vključno 16. julija do 31. avgusta. Tako velja, da s 16. julijem poslanci načeloma odidejo na počitnice, čeprav so v tem času lahko sklicane izredne seje.

Še pred odhodom na poletni oddih so poslanci v minulem tednu pretresali več zakonodajnih predlogov, ki so jih stranke aktualne koalicije kot prioritetne navajale že v času volilne kampanje pred letošnjimi državnozborskimi volitvami. Koaliciji je tako za zdaj skozi parlamentarno sito uspelo spraviti zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga vložili v Inštitutu 8. marec, pa tudi vladno novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Dogajanje na parlamentarnem političnem parketu je sicer v zadnjih mesecih zaznamovalo konstituiranje novega sklica DZ, prve poteze nove koalicije, ki so jo po aprilskih parlamentarnih volitvah sestavile Gibanje Svoboda, SD in Levica, ter manevri opozicije, ki je takoj po potrditvi poslanskih mandatov na ustanovni seji DZ v parlamentarni postopek vložila več deset zakonodajnih predlogov, v parlament je romalo tudi več referendumskih pobud.

DZ je sicer izvolil tudi novo vlado, na čelu parlamenta pa se je prvič v zgodovini samostojne Slovenije zavihtela ženska. Mesto predsednice DZ je tako zasedla Urška Klakočar Zupančič, ki je po dveh mesecih dela v pogovoru za STA ocenila, da je DZ v tem času delal “izjemno intenzivno”. To je bilo po njenih besedah morda navzven manj vidno, saj je morala koalicija svoje moči usmerjati tudi v odstranjevanje postopkovnih ovir, s katerim da si je odpirala pot do vsebinskega dela.

DZ se bo sicer v naslednjem tednu sestal še na izredni seji, na kateri bodo obravnavali predlog novele o dolgotrajni oskrbi, nato pa poslanci do septembra praviloma ne bodo zasedali.

V prostorih SD bodo obnovili čajno kuhinjo

V času parlamentarnih počitnic bodo medtem v poslopju parlamenta potekala slikopleskarska dela v nekaterih pisarnah in hodnikih v vrednosti 20.000 evrov, so navedli v državnem zboru. V prostorih poslanske skupine SD pa bodo predvidoma začeli z obnovo čajne kuhinje, dela naj bi se zaključila jeseni, so navedli v poslanski skupini.

Parlamentarci se bodo v poslanske klopi vrnili predvidoma 1. septembra, pri čemer bodo morali zagristi v izzive, ki jih bo prinesla draginja, pa tudi morebitni vnovični val epidemije covida-19.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje