Prijović: Vizjak v pogovorih s Petanom ravnal protizakonito

Slovenija 04. Nov 202119:20 > 05. Nov 2021 09:22 15 komentarjev
Andrej Vizjak in Bojan Petan
Fotomontaža

Takrat je bila res ureditev upravljanja družb v državni lasti drugačna, a pogovori, kot so potekali med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom, so absolutno neprimerni, takšno ravnanje pa protizakonito, pravi izvršna direktorica Združenja nadzornikov Irena Prijović. Sprašuje se, v kakšnem svojstvu je Vizjak trgoval s Petanom, saj sta imela tako Kad kot Terme Čatež svoje organe vodenja in nadzora.

V oddaji 24UR ZVEČER so v sredo objavili daljši del pogovora iz leta 2007 med tedanjim ministrom za gospodarstvo in aktualnim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom ter poslovnežem in predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom.

Na posnetku Vizjak Petanu med drugim ponuja dobrohotnost države pri nakupu drugih term – Term Olimia, in kooperativnost Slovenskih železnic ter državnega Kada.

Vizjak je danes dejal, da je le želel preprečiti oškodovanje državne lastnine in da so bila takrat pravila korporativnega upravljanja drugačna kot danes, država pa se je takrat bolj vmešavala v državna podjetja.

Prijović: Kršil je zakon in kodeks

“Res je bilo upravljanje družb v državni lasti takrat drugače urejeno in še ni bilo centralizirano v obliki Agencije za upravljanje kapitalskih naložb,” pravi izvršna direktorica Združenja nadzornikov Irena Prijović. A zakon o gospodarskih družbah glede člena o skrbnosti in odgovornosti je vsa ta leta ostal nespremenjen. Že od leta 2005 je za borzne družbe, kar so Terme Čatež bile, veljal tudi kodeks upravljanja javnih delniških družb. Tako določeni členi zakona kot pravila dobre prakse v kodeksu so bila s takšnimi pogovori kršena,” pravi in dodaja, da gre za primer najslabše prakse.

 

 

“Takrat so bili standardi in kultura upravljanja družb manj razviti in slabše urejeni kot danes, kljub temu pa to ne opravičuje kupčevanja z glasovi nadzornikov in skupščine,” še pravi. Človek je presenečen tudi nad izrazoslovjem in domačnostjo pogovora, dodaja.

Kot je razvidno s posnetkov, je šlo pri pogovorih med Vizjakom in Petanom za dogovarjanje mimo nadzornega sveta, mimo preostalih delničarjev, vpleten je bil minister, ki je nosilec moči, in to je nedopustno, pravi. “Še toliko bolj, ker je Vizjak kot minister imel vzvode moči, in kaže, da je želel svojo moč zlorabiti in z njo tudi trgovati,” pravi Prijović.

Irena Prijović
Žiga Živulović jr. /Bobo

“Pojavlja se tudi sum korupcije”

Prijović meni, da gre lahko pri takšnih pogovorih tudi za kršenje druge zakonodaje, dogovarjala sta se namreč mimo ostalih, malih delničarjev. Pojavlja pa tudi se sum korupcije in vprašanje zlorabe notranjih informacij in nedopustnega vpliva na nadzorni svet, dodaja.

Prijović se sprašuje, v imenu koga se je minister Vizjak pogovarjal oziroma trgoval s Petanom. “Delničar v Termah Čatež je bil namreč Kad in ta je imel svojo upravo, ki je imela pristojnosti povezane z glasovanjem na skupščini Term,” še pravi izvršna direktorica Združenja nadzornikov.

Morda vas zanima tudi:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje