Zadnja napoved pred novimi neurji: kje in kdaj bo najhuje?

Slovenija 24. Jul 202315:36 2 komentarja

Sloveniji se bliža val neurij, ki s seboj prinašajo silovit veter, točo in nalive. Vremenoslovci svarijo, da je treba biti v naslednjih 36 urah pozoren na vremensko dogajanje, zaradi neurij pa je v povečani pripravljenosti tudi civilna zaščita.

Pred nami je še eno obdobje nevihtnega vremena. Vremenoslovci namreč opozarjajo na močno nevihtno fronto, ki je že zajela zahod Italije in Švice in se približuje Sloveniji. “Današnja situacija spet nakazuje na veliko podobnost s preteklimi neurji,” je na novinarski konferenci izpostavil meteorolog z Agencije RS za okolje Brane Gregorčič.

Neurja bodo najprej dosegla severni del države, kjer je Arso že izdal oranžno opozorilo. Po Gregorčičevih besedah bodo neurja od začetka s seboj prinesla predvsem močan veter, lokalno pa lahko pade tudi toča. “Močne nevihte se bodo na Gorenjskem, Koroškem ter v delu Štajerske in Prekmurja nadaljevale tudi v torek, čez dan pa se bodo pomaknile proti jugu,” je pojasnil vremenoslovec in izpostavil oranžno opozorilo, ki bo jutri veljalo za celo državo.

V južni polovici Slovenije lahko jutri ob vseh ostalih tegobah znova pričakujemo debelejšo točo, čez dan pa bodo skrbi po celotni Sloveniji povzročali tudi nalivi, ki se bodo lahko nad nekaterimi območji obnavljali. “Hidrološko gledano nas skrbi severovzhod Slovenije, kjer smo že imeli hudourniške poplave,” je izpostavil Gregorčič. Ob tem na Geološkem zavodu Slovenije izpostavljajo tudi povečano verjetnost zemeljskih plazov v torek in sredo, predvsem v severnem delu Slovenije.

Gregorčič je vse pozval, da v kritičnih trenutkih omejijo aktivnosti na prostem in spremljajo vremenska opozorila in radarske slike padavin. “V naslednjih 36 urah je treba biti pozoren na vremensko dogajanje,” je še poudaril in napovedal, da se bo v sredo ozračje nad Slovenijo precej ohladilo in stabiliziralo, kar ne bo povzročalo močnejših neurij do konca tedna.

Na napete in naporne ure se pripravljajo tudi pri civilni zaščiti. Njen poveljnik Srečko Šestan je za vso Slovenijo izdal odredbo o povišani stopnji pripravljenosti, ki bo veljala do četrtka zjutraj. “Treba je upoštevati tudi vsa navodila služb na terenu, saj vsi želijo, da se ljudem nič ne zgodi,” je poudaril Šestan.

Vremenoslovec Gregorčič je med razlogi za letošnje nevihtno poletje poudaril ujetost med vročino in hladnejše vreme. Kot je pred dnevi posebej za N1 pojasnil meteorolog Andrej Velkavrh, poteka meja med obema zračnima masama nad Alpami, kjer neurja tudi nastanejo. Ta nato z močnimi zahodnimi zračnimi tokovi zelo hitro potujejo proti nam in s seboj prinašajo predvsem močne vetrove.

Na novinarski konferenci je govoril tudi premier Robert Golob, ki je pojasnil, kako bo država pomagala vsem prizadetim v neurjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje