Vremenoslovci zaradi snega in burje izdali oranžno opozorilo

Slovenija 22. Apr 202413:13 > 19:15 0 komentarjev
oranžno opozorilo
Foto: Zajem zaslona/meteo.si

Zimskega vremena še ni konec. Nad Genovskim zalivom že nastaja majhen ciklon, ki se bo ponoči razširil nad Jadran. Padavine se bodo na zahodu začele pojavljati že proti večeru, ko se bodo tudi okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se lahko ponoči in v torek zjutraj spusti do nižin. Nad okoli 500 metrov bo zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega, krajevno tudi do 20 centimetrov. Ker bo večinoma snežilo pred prometno konico, bodo jutri zjutraj krajevno slabše vozne razmere. Težav v prometu pa ne bo več povzročala burja, ki bo do jutra že precej oslabela. Za ponedeljek zvečer in torek so na agenciji za okolje izdali oranžno opozorilo zaradi snega in burje.

Če je še pred dnevi po bolj optimističnih scenarijih kazalo, da se bo počasi ogrelo, je po zadnjih napovedih Agencije za okolje (Arso) videti, da zimsko vreme še ni reklo zadnje.

Nad Genovskim zalivom namreč že nastaja majhen ciklon, ki se bo ponoči razširil nad Jadran.

V višinah bodo zapihali vlažni južni vetrovi, medtem ko se bo krepil sprva še hladen vzhodni zračni tok. Po besedah meteorologov gre za kombinacijo, ki nam običajno prinese padavine in nizko mejo sneženja.

Zjutraj bodo vozne razmere slabše

Ob približevanju ciklona se bo na Primorskem krepila burja. Pozno popoldne lahko burja na izpostavljenih mestih dosega sunke blizu 100 kilometrov na uro, v večernih urah pa se bo še nekoliko okrepila, posamezni sunki bodo presegali 100 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod, so na Facebookovi strani Arsa zapisali meteorologi.

Padavine se bodo tako na zahodu začele pojavljati že proti večeru, ko se bodo tudi okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo. Nad severnim Jadranom bodo možne nevihte, jakost padavin bo tudi pri nas kar izrazita. Kot so poudarili na Arsu, se lahko ob močnejši intenziteti ponoči in v torek zjutraj meja sneženja spusti vse do nižin.

V višjih legah, torej nad okoli 500 metrov nadmorske višine, bo zapadlo od 5 do 15, krajevno tudi do 20 centimetrov snega. Sneg bo pod nadmorsko višino 900 metrov južen, zato bo ob že olistanem drevju nevarnost snegoloma. “Večinoma bo snežilo pred prometno konico, vseeno jutri zjutraj pričakujemo vsaj krajevno slabše vozne razmere. Težav v prometu pa ne bo več povzročala burja, ki bo do jutra že precej oslabela,” napovedujejo meteorologi.

Zaradi snega in burje oranžno opozorilo

Vremenoslovci so za ponedeljek zvečer in prvo polovico torka zaradi snega za vso Slovenijo razglasili oranžno vremensko opozorilo, prav tako na Primorskem velja oranžno opozorilo zaradi burje.

Jutri čez dan bodo padavine sprva oslabele in predvsem v zahodnih krajih tudi ponehale. Čez dan nas bo od vzhoda znova dosegla vremenska fronta s padavinami. Dotekala bo toplejša zračna masa, meja sneženja se bo počasi dvignila nad nadmorsko višino 1.000 metrov. Tudi v sredo in četrtek kaže na oblačno in hladno vreme z občasnimi padavinami, deloma plohami. Meja sneženja bo znova razmeroma nizko. Napoved količine padavin je še negotova.

Ob snegu ne pozabimo na varnost v prometu

Ob pričakovanih padavinah in snegu ne smemo pozabiti, da se bodo močno spremenile tudi razmere v prometu. Če se boste odpravili na pot, poskrbite za varnost. Pred odhodom spremljajte razmere v prometu, prav tako pripravite vozilo ter očistite stekla in svetlobno opremo. V prometu poskrbite za lastno varnost in varnost drugih. Hitrost prilagodite razmeram in stanju vozišča, še posebej v času megle, poledice, dežja, sneženja in zmanjšane vidljivosti. Med vožnjo povečajte varnostno razdaljo.

Drastičnih vremenskih sprememb so še najmanj veseli vozniki, ki so te dni že zamenjali pnevmatike. Zimskih pnevmatik pa na vozilih nimajo več nameščenih že mnogi vozniki, saj je zakonsko določen datum, ko lahko namestimo letne pnevmatike, 15. marec. Vendar to velja zgolj, če na cestah ni zimskih razmer. V nasprotnem primeru so zimske pnevmatike oziroma verige obvezen del opreme tudi po tem datumu. “Voznike opozarjamo, da je v primeru snega na vozišču tudi po 15. marcu obvezna zimska oprema!” so ob spomladanskem sneženju opozorili na prometnoinformacijskem centru.

Nekaj nasvetov za varno vožnjo v zimskih razmerah so podali tudi policisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!