Zagovornik načela enakosti poslancem predlaga progresivni prispevek za zdravstvo

Slovenija 30. Jun 202312:58 1 komentar
Zdravnica, ambulanta, papirji
Foto: Tina Kosec/BOBO

Poslancem je Zagovornik načela enakosti priporočil, naj zdravstveni prispevek oblikujejo progresivno. Predvidena rešitev uvedbe obveznega pavšalnega zdravstvenega prispevka po njegovi oceni predstavlja tveganje za nastanek posredne diskriminacije na osnovi osebne okoliščine premoženjskega stanja.

Zagovornik načela enakosti je poslancem priporočil, da v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zdravstveni prispevek oblikujejo progresivno, glede na višino prihodkov zavezancev. Pavšalni prispevek po mnenju zagovornika predstavlja tveganje za nastanek posredne diskriminacije na osnovi premoženjskega stanja.

Zagovornik načela enakosti je v priporočilu poslanke in poslance državnega zbora opozoril, da predvidena rešitev uvedbe obveznega pavšalnega zdravstvenega prispevka predstavlja tveganje za nastanek posredne diskriminacije na osnovi osebne okoliščine premoženjskega stanja. Ta navidezno nevtralna določba bi namreč bolj prizadela ljudi s slabšim premoženjskim stanjem, na primer upokojence z najnižjimi pokojninami, je pozval.

Zagovornik zato priporoča, da je obvezni zdravstveni prispevka zasnovan po proporcionalnih stopnjah, tako kot je v veljavnem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju to urejeno za prispevke obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Priporoča tudi dopolnitev zakona tako, da med zavarovane osebe, ki niso zavezane plačilu obveznega zdravstvenega prispevka in zanje ta znesek poravna država, uvrsti tudi starše otrok, ki potrebujejo posebno nego in varstvo zaradi njihovega zdravstvenega stanja in invalidnosti ter upravičence do starševskih nadomestil, ki jim je prenehalo delovno razmerje med starševskim dopustom.

Zagovornik je tudi opozoril na z vidika varstva pred diskriminacijo sporna določila zakona, ki se nanašajo na spreminjanje splošnih aktov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Opozoril je, da je treba pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja določiti v zakonu in ne v podzakonskih aktih, kot so splošni akti ZZZS, so sporočili iz urada zagovornika.

Poslanci DZ bodo danes odločali o predlogu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi se po vladnem predlogu uveljavila 1. januarja 2024. Predlog novele, ki so ga vložili poslanci Svobode, predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno. Po prvotnem predlogu je bil začetek izvajanja predviden za 1. september, matični odbor pa je na predlog vlade sprejel dopolnilo, ki začetek zamika na 1. januar 2024.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje