Zagovornik načela enakosti priporoča spremembo zakona o visokem šolstvu

Slovenija 28. Okt 202213:53 0 komentarjev
študentski dom
Srdjan Zivulovic/ Bobo

Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport priporočil, da pripravi spremembo zakona o visokem šolstvu. V postopku ocene diskriminatornosti zakona je namreč ugotovil neposredno diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine državljanstva pri dostopu do subvencioniranega bivanja študentov, so sporočili pri Zagovorniku.

Kot so pojasnili, se je na Zagovornika obrnil pobudnik, ki je skrbnik študentke, ki v Sloveniji stalno prebiva že skoraj deset let. Ker nima slovenskega državljanstva, se kljub izpolnjevanju vseh ostalih pogojev ne more prijaviti za bivanje v študentskem domu. Slovensko državljanstvo ni pogoj niti za vpis na fakulteto niti za pridobitev štipendije, ampak za to zadostuje le stalno prebivališče oziroma davčno rezidentstvo v Sloveniji.

Zagovornik je v postopku ocenjeval, ali je omenjeni zakon skladen z načelom enakega obravnavanja oziroma ali je kršena prepoved diskriminacije na podlagi osebne okoliščine državljanstva, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ocenili so, da zagotavljanje subvencioniranega bivanja samo študentom s slovenskim državljanstvom ni dopustno, saj je treba dostop do ugodnosti, ki so zagotovljene z zakonom, omogočiti vsem ljudem v primerljivem položaju.

“O diskriminatorni obravnavi govorimo takrat, kadar država (na podlagi osebnih okoliščin) različno obravnava posameznike v enakih oziroma primerljivih položajih. Državljanstvo je tako tista osebna okoliščina, na kateri temelji razlikovanje pri dostopu do pravice do subvencioniranega bivanja študentov,” so zapisali.

Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so priporočili, naj spremembo zakona pripravi na način, da bodo do subvencioniranega bivanja upravičeni vsi študenti s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ne glede na njihovo državljanstvo.

Zagovornik je v nadaljevanju preučil zakonske določbe, ki tudi na drugih področjih urejajo dostop do različnih ugodnosti, vezanih na študij v Sloveniji. Oseba brez slovenskega državljanstva se tako ob izpolnjevanju zahtevanih vsebinskih pogojev lahko vpiše na fakulteto, pridobi štipendijo ali opravlja študentsko delo. To so vse pravice, ki so povezane s študijem.

Zagovornik je še ugotovil, da gre pri subvencionirani študentski namestitvi za socialnoekonomsko pravico. Te pa so po slovenski zakonodaji zagotovljene vsem s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ne glede na državljanstvo, zato je ocenil, da je izključujoč pogoj za sprejem v eno od oblik subvencioniranega bivanja študentov zato neupravičen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!