Zakaj dijaki in študentje čakajo v vrsti pred LPP?

N1 video 01. Sep 202109:35 > 14:54 1 komentar
Študentje pred LPP
N1

Kljub temu, da lahko dijaki in študenti subvencionirano vozovnico za javni potniški promet letos prvič v celoti pridobijo prek spleta, je pred stavbo LPP v prestolnici že drugi dan gneča. Kot so za N1 pojasnili na LPP, se morajo mladi, ki kartice za javni potniški promet še nimajo, še vedno z osebnim dokumentom zglasiti v eno izmed poslovalnic. Postopek tako ni v celoti digitaliziran, kot so prvotno sporočili z ministrstva za javno upravo.

Prejšnji teden se je začela prodaja subvencioniranih vozovnic za integrirani javni potniški promet (IJPP) za študente in dijake.

Kot smo poročali, so z ministrstva za javno upravo sporočili, da so letos prvič digitalizirani vsi koraki postopka pridobitve vozovnice: e-vlogo je mogoče oddati na portalu eUprava, vozovnico pa kupiti na spletnem mestu posameznega prevoznika.

Sprememba je razveselila mnoge, ki so bili v preteklosti vajeni dolgih čakalnih vrst pred sedežem Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) v Ljubljani, kjer so si dijaki in študentje pred začetkom šolskega in študijskega leta urejali vozovnice.

Kljub spremembi pa so pred stavbo LPP na Slovenski cesti 56 že drugi dan čakalne vrste. Kot smo preverili, proces pridobitve vozovnice le ni v celoti digitaliziran, kot je bilo prvotno nakazano.

Na LPP so za N1 pojasnili, da se morajo posamezniki, ki kartice Urbana še nimajo, še vedno zglasiti z osebnim dokumentom in odločbo o upravičenosti do subvencioniranega prevoza v eno izmed poslovalnic, kjer jim bodo kartico Urbana izdali.

“Delajo s polno paro”

Trenutno se v poslovalnici LPP na Slovenski cesti čaka eno uro, kot so na LPP potrdili za N1 pa “delajo s polno paro”.

Dodali so, da so med čakajočimi v vrsti tudi mladi, ki kartico Urbana že imajo – morda ne poznajo možnosti, da bi vozovnico za letošnje šolsko leto podaljšali prek spleta ali pa nimajo elektronske identitete, s katero bi dostopali do eUprave.

“Apeliramo na vse, naj se poslužujejo spletne oddaje vlog,” so ob tem sporočili. Gneče bi bile po njihovih besedah manjše, če bi se spletne oddaje vloge in spletnega nakupa poslužili vsi, v vrstah pa stali le tisti, ki kartice Urbana še nimajo.

MJU: Gneče zaradi premajhne rabe elektronske storitve

Na ministrstvu za javno upravo, ki je odgovorno za portal eUprava, so za N1 odgovorili tudi na nejasnosti glede tega, kje lahko mladi kupijo 10-dnevno, mesečno ali letno vozovnico. Tudi nas je bralec opozoril, da portal eUprava omogoča nakup 10-dnevne in mesečne vozovnice, ne pa tudi nakupa letne vozovnice.

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da je elektronski nakup letne subvencionirane dijaške ali študentske vozovnice možen na spletni strani prevoznika. “Nikakor ne drži, da bi bile vrste pri prevoznikih zaradi e-nakupa. Slednje je bolj posledica tega, da dijaki in študentje omenjeno storitev premalo uporabljajo, zato jih ponovno spodbujamo, da jo uporabijo in se na ta način izognejo vrstam ob nakupu,” so pozvali in sporočili, da je bilo doslej oddanih več kot 5.200 vlog za subvencionirane vozovnice.

Nakup letne ali mesečne vozovnice na spletni strani prevoznika

“Portal eUprava omogoča spletno oddajo vloge za odobritev subvencionirane vozovnice. Na vlogi se vlagatelj odloči za tip vozovnice, ki jo potrebuje. To je ali mesečna vozovnica, ki omogoča neomejeno število voženj na mesec, ali vozovnica za deset voženj na mesec, ki mogoča deset voženj na relaciji, za katero je izdana,” so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Vlagatelj zatem prejme odločitev o odobritvi pravice do subvencionirane vozovnice, preko povezave na dokumentu pa nadaljuje z nakupom subvencionirane vozovnice. “Vlagatelj je preusmerjen na spletno stran prevoznika, ki omogoča spletni nakup vozovnic. V fazi nakupa se upravičenec odloči, za kakšno obdobje bo opravil nakup vozovnice, za katero se je odločil ob oddaji vloge. Za letno ali mesečno vozovnico se upravičenec torej odloči ob nakupu subvencionirane vozovnice na spletni strani prevoznika,” so dodali.

Šele “začetek”

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je v torek dejal, da opažajo večjo gnečo zaradi dijakov. “Pri študentih bo gneče še več,” je povedal. Na novinarsko vprašanje, kako si gnečo, ki nastaja kljub digitaliziranemu postopku, razlaga, je odgovoril, da je šele “začetek”.

“Državljanke in državljane spodbujam, da uporabljajo čim več računalnika, interneta in mobilne telefone, in s tem se bo gneča zmanjšala,” pa je odgovoril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vozovnice veljajo za linije po vsej državi

Upravičenci do subvencioniranih vozovnic imajo od 1. septembra na voljo mesečno ali letno vozovnico Slovenija. Vozovnica torej ni več relacijska, ampak velja za linije po vsej državi.

Prispevek upravičenca za novo subvencionirano vozovnico ostaja enak, in sicer 25 evrov za mesečno vozovnico in 200 evrov za letno vozovnico. Cena za mesečno vozovnico za registrirane športnike je 20 evrov, za letno pa 160 evrov. Veljavnost letnih vozovnic je 12 mesecev, ne le za šolsko leto, kakor je veljalo do zdaj.

S sistemom SI-PASS so se povezali prevozniki Arriva, LPP, Nomago in Slovenske železnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje