Zakaj nastane tako debela toča, kot smo jo doživeli v četrtek

Slovenija 14. Jul 202320:56 0 komentarjev
Toča v okolici Trebnja
Toča v okolici Trebnja (Foto: Jela Pavlin)

V zadnjih neurjih je marsikje klestila toča, ki je bila marsikje izjemno debela. Kot smo poročali, je dosegla tudi velikost 12 centimetrov, ki v Sloveniji velja za rekord še iz leta 2018. Meteorolog Blaž Šter iz agencije za okolje je pojasnil, zakaj in kdaj smo priča nastanku tako debele toče, ki je po njegovih besedah sicer redka.

Po družbenih omrežjih so po četrtkovih neurjih zaokrožile številne fotografije toče. V Gorenji Lepi vasi blizu Krškega so našli zrno toče, ki je merilo kar 12 centimetrov.

Njegovo fotografijo je opazil tudi meteorolog Blaž Šter, ki je pojasnil, da toča nastane v nevihtnem oblaku, kjer so temperature zraka pod lediščem, nekje med minus pet do minus 20 stopinj Celzija.

Kot je pojasnil, se to zgodi v srednjem delu nevihte na višini od štirih pa do šestih, sedmih kilometrov.

toča, ljubljana
Tatjana Juganc Dimic

Ob t. i. supercelični nevihti, kakršna je nastala v četrtek, pa je v višinah pihal tudi kar močan jugozahodni veter, zaradi česar se nevihta lahko vzdržuje dlje časa in s tem omogoči razvoj debelejše toče.

Najprej namreč nastane zametek toče, kot nekakšna manjša sodra, ki potuje znotraj oblaka in ob tem naleti na različna okolja, z več ali pa manj vlage. Podobno kot na primer pri pojavu žleda na zametek toče primrzujejo podhlajene vodne kapljice, toča pa se debeli. Zrna toče se lahko tudi združijo oz. primrznejo skupaj, pravi Šter. Oblike in velikost toče so zato zelo raznoliki.

toča v Ljubljani
Toča v okolici Ljubljane (Foto: N1)

A za nastanek tako velike toče, kot je bila ponekod v četrtek, je po njegovih besedah potreben močan vzgornik s hitrostjo recimo tudi okoli 150 kilometrov na uro ali še več. Ta namreč omogoča, da se toča zadržuje v oblaku. Ko pa je enkrat prevelika, da bi jo ta vzgornik zadržal, pade na tla. Če je tako debela, pade na tla z veliko hitrostjo, tudi okrog 200 kilometrov na uro, zaradi sile pa lahko povzroči ogromno škodo.

V Evropi le nekaj primerov letno

Šter pojasnjuje, da je takšna toča redka, v Evropi je morda nekaj primerov letno. Tudi ni mogoče napovedati, kako debela toča bo padala, saj je to odvisno od pogojev v oblaku, možno je tudi, da bi padle velike količine zelo drobne toče.

Smo pa tako debelo točo tudi v Sloveniji v zadnjih letih že imeli, pri čemer je spomnil na Črnomelj leta 2018, kjer je padala toča velikosti 12 centimetrov.

V četrtek je točo k nam prinesla t. i. supercelična nevihta. Izraz je po Šterovih navedbah k nam prišel iz Združenih držav Amerike (ZDA). Gre za nevihto z vrtečim se vzgornikom, hitrosti v oblaku so mnogo višje kot v običajni nevihti, takšna nevihta pa lahko potuje zelo dolgo časa.

Četrtkova nevihta, ki je nastala pri nas, je na primer prepotovala štiri države, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in nato razpadla v Romuniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!