Zakaj je mrk Facebooka trajal tako dolgo?

Slovenija 05. Okt 202109:15 > 09:16 0 komentarjev
Facebook, Instagram, WhatsApp
Dado Ruvic/REUTERS

Več milijard uporabnikov po svetu več ur ni moglo dostopati do Facebooka, Instagrama in WhatsAppa. Mrk je trajal približno šest ur. Razlog se je skrival v posodobitvah, ob tem pa so nehale delovati tudi službene kartice zaposlenih, ki niso mogli v pisarne.

V ponedeljek malo pred šesto uro popoldan je Facebook postal nedostopen, z njim pa tudi vse povezane platforme Messenger, Instagram in WhatsApp. Mrk je trajal skoraj šest ur, medtem pa je ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg izgubljal vrednost svojega premoženja. Facebookove delnice so se v ponedeljek pocenile za skoraj pet odstotkov, od sredine septembra pa do zdaj že za skupaj 15 odstotkov.

Ob tem ga je včeraj udarilo še razkritje nekdanje zaposlene pri Facebooku Frances Haugen, kako je Facebook dobiček postavljal pred varnost uporabnikov, pa tudi izsledki notranje raziskave, da lahko Instagram škoduje duševnemu zdravju najstnic.

Uradno sporočilo Facebooka: napaka na usmerjevalnikih

Facebook je v skopi uradni izjavi zapisal, da je razlog izpada napaka na usmerjevalnikih, sledila pa je velika verižna reakcija, ki je vodila v mrk Facebooka in vseh njegovih povezanih storitev in strani, torej Messengerja, Instagrama in WhatAppa.

Pri Cloudflaru, internetnem ponudniku zaščite in infrastrukture, so opisali težave, s katerimi so se spopadali pri tehnološkem velikanu.

Izpad je bil povezan z dvema stvarema, ki urejata delovanje interneta. To sta sistem domenskih imen (DNS) in protokol mejnih usmerjevalnikov (BGP).

Internet predstavlja ogromno povezanih omrežjih. Za vzdrževanje reda je potreben BGP, ki določi, kam morate iti, DNS pa skrbi za lokacijo vsake spletne strani (njegov IP-naslov), medtem ko je BGP načrt, ki najde najučinkovitejšo pot do tega IP-naslova.

Facebook je v ponedeljek z vrsto posodobitev BGP pravzaprav povedal, da njegova stran ne obstaja več. Ne le Facebook, ampak tudi vse, kar izdaja oziroma je povezano s Facebookom.

Facebook

Zaposleni ostali pred pisarnami

Težave so bile omejene ne le na delovanje strani, nevšečnosti so imeli tudi zaposleni na Facebooku, ki niso mogli vstopiti v pisarne, saj jim niso delovale službene kartice. Prav zaradi tega naj bi izpad trajal tako dolgo, saj zaposleni niso dostopali do svojih računalnikov in pisarn.

Uradnih podrobnosti, kako so znova poskrbeli za delovanje, ni, po poročanju Guardiana pa naj bi vodstvo poslalo tehnično ekipo v Kalifornijo, kjer je ročno ponastavila strežnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!