Zakaj je nad Slovenijo te dni tako pogosto slišati letala?

Slovenija 01. Mar 202214:33 > 15:06 4 komentarji
vojaška letala
PROFIMEDIA

Slovence v zadnjih dneh spremljajo zvoki letal, ki preletavajo naš zračni prostor. Na ministrstvu za obrambo so za N1 pojasnili, da bo v naslednjih dneh kar nekaj zavezniških letal preletelo naš zračni prostor v povezavi z rusko agresijo v Ukrajini in zavezniškimi aktivnostmi na vzhodnem krilu Nata.

Zakaj je v zadnjih dneh pogosteje slišati prelet letal nad Slovenijo? Dogajanje je povezano z razmerami v Ukrajini. Pretekli petek je slovenska vlada namreč sprejela odločitev o omejitvah v zračnem prostoru Slovenije, s katerimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba našega zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata.

Pri tem je zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa. Omejitve ne vplivajo na izvajanje rednega letalskega prometa. Na ministrstvu za obrambo dodajajo, da bo verjetno v naslednjih dneh slovenski zračni prostor zaradi ruske agresije v Ukrajini preletelo še kar nekaj vojaških letal zveze Nato. Pretekli konec tedna je sicer na brniškem letališču pristalo več večjih letal, ki bi lahko bila povezana s trenutnimi razmerami v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje