Zakaj je v tako kratkem času padlo toliko dežja?

Slovenija 30. Sep 202109:36 > 11:46 1 komentar
Gasilci
Slika je simbolna (Vir: N1)

Včerajšnji dogodek je bil kar malo poseben in nas je presenetil, o močnih nalivih, ki so v sredo zvečer zajeli Ljubljano in še nekatere dele Slovenije, pravi meteorolog Blaž Šter. Dodaja, da so ravno takšni nalivi poleg vročinskih valov povezani s segrevanjem ozračja.

Dele Slovenije so v sredo zvečer zajeli močni nalivi. V Ljubljani je meteorna voda zalila številne podvoze in kleti v stanovanjskih objektih, poplavljena je bila tudi ljubljanska Drama.

Kot je povedal meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) Blaž Šter, je takšne dogodke nemogoče napovedati, saj je šlo v tem primeru za nalive, ki nastanejo ob neizrazitih vremenskih razmerah. Podobno je tudi z lokacijo, saj je včeraj šlo za splet okoliščin, da je ravno v Ljubljani padlo največ padavin, v okolici pa manj.

Takšno količino padavin v Ljubljani pričakujemo na vsakih nekaj stoletij oziroma enkrat na 200 let (t. i. povratna doba padavin je 200 let).

Kot pojasnjuje, je verjetno šlo za vpliv vlažnega vzhodnega vetra, ki se je nato dvignil nad Polhograjsko hribovje. Obenem je bil potem v višinah zahodnik, ki je te padavine mešal nad osrednji in vzhodni del mesta. In to je privedlo do teh močnih nalivov.

Obilne padavine so včeraj najsiloviteje zajele območje Ljubljane in severovzhod Slovenije. Na postajah Sotinski breg in Ljubljana Bežigrad so izmerili rekordne količine padavin. Kot pravi Šter, je možno, da je bil rekord tudi drugod v Ljubljani, ampak postaja za merjenje je za Bežigradom.

Zaradi podnebnih sprememb še več podobnih dogodkov

Na vprašanje, ali lahko v prihodnje zaradi podnebnih sprememb pričakujemo še več takšnih nalivov, pa Šter odgovori, da so ravno nalivi poleg vročinskih valov povezani tudi s segrevanjem ozračja. Kot pojasnjuje, bo v ozračju vedno več vodne pare. “Je pa res, da je bil včerajšnji dogodek kar malo poseben in nas je presenetil,” pravi meteorolog.

Dodal je, da včeraj ozračje sicer ni bilo vlažno, zato ne moremo govoriti o tem, da je bilo kaj posebnega. “Bil je bolj splet okoliščin, da se je to zgodilo,” ocenjuje.

V prihodnjih dneh, do vključno nedelje, bolj vreme umirjeno, napoveduje Šter. “Potem bomo prišli pod vpliv jugozahodnega vetra in mogoče da bo res več spet padavin, zlasti v zahodnih hribovitih krajih. Ampak bo šlo bolj za te običajne, orografske padavine zaradi prerivanja zračnih mas. Verjetno bo tudi nekaj neviht ob morju,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje