Zakaj je v zraku toliko cvetnega prahu?

Slovenija 20. Maj 202209:04 > 09:15 1 komentar
roža cvet
Žiga Živulović, Bobo

Ste tudi vi opazili, da je vaš avtomobil prekrit s cvetnim prahom? Vas mučijo alergije? Letos je cvetenje intenzivnejše, pravijo strokovnjaki, v porastu pa so tudi alergijski odzivi nanj.

Na agenciji za okolje spremljajo fenologijo rastlin, ki pomeni, kdaj določena rastlina začne cveteti. V njihovi rubriki “bioprognoza” lahko preverite, katere rastline cvetijo trenutno in katere med njimi so alergene. Glavni alergen v nižinah je trenutno cvetni prah trav. V zraku pa lebdi še cvetni prah divjega kostanja, bezga, oreha in cipresovk. Letos močno cvetita tudi smreka in bor, ki navadno ne povzročata alergij, se pa njun cvetni prah poseda in površine, med katerimi so tudi avtomobili, obarva rumeno.

Ni pa napačen občutek, da je letos cvetnega prahu več kot prejšnja leta. Še posebej lani smo imeli hudo pozebo, le malo manj huda pa je bila predlani. “Letos je cvetenje zelo intenzivno, kot bi želela narava nadomestiti manko preteklih let,” razlaga agrometeorolog Marko Puškarić z Arsa. “Bukev in hrast cvetita le na vsakih nekaj let, bukev samo vsako peto ali šesto leto in letos sta zacveteli obe drevesni vrsti.” Medtem ko je kdo morda slabe volje zaradi cvetenja, ki mu povzroča alergije, pa je to odlična novica za čebele in čebelarje, še dodaja Puškarić.

Na spletnih straneh Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pa si lahko ogledate semafor obremenitve zraka s cvetnim prahom, kjer lahko preverite, katere rastline trenutno cvetijo ter kakšno obremenitev povzročajo na vašem območju (merilna mesta so Ljubljana, Maribor, Izola in Lendava), pa tudi, kako bo v prihodnjih dneh. Nizka obremenitev pomeni manj kot 15 zrn na kubični meter zraka, srednja od 16 do 70 zrn in visoka nad 70 zrn na kubični meter zraka.

čebela roža cvet
Žiga Živulović, Bobo

Po opažanju zdravnikov so v porastu tudi alergijski odzivi na cvetenje. Zdravnica iz mariborskega zdravstvenega doma Nataša Maguša Lorber pravi, da je pomembno, da pacient ve, na kaj je alergičen, in se skuša temu alergenu izogniti. Svetuje, da se alergiki v času cvetenja izogibajo aktivnostim na prostem. Športne aktivnosti naj, če je to mogoče, prestavijo v notranjost, saj cvetni prah največ težav povzroča v sončnem in vetrovnem vremenu.

Alergikom se odsvetuje tudi zračenje prostorov čez dan, saj s tem cvetni prah spuščajo v svoje prostore. Ponoči in v hladu pa se cvetni prah posede, zato je bolje zračiti ponoči, je povedala zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana Nena Kopčavar Guček. Maguša Lorber sicer opozarja, da je lahko več cvetnega prahu v zraku tudi zvečer. Odsvetuje se tudi sušenje perila zunaj, saj se nanj prilepi cvetni prah.

Tudi vodja splošne medicine v Zdravstvenem domu Kranj Luka Kristanc bolnikom svetuje, naj se izogibajo sprehodov v naravi, in opozarja, da je v zraku več alergenov v dopoldanskem času, ko rastline odvržejo pelod. Kristanc sicer opaža, da znajo bolniki svoje težave načeloma dobro zdraviti, pogosto spremljajo koledarje cvetenja in pravočasno reagirajo. Vsem, ki še ne vedo, na kaj točno so alergični, pa svetuje alergološko testiranje.

Zdravniki alergikom svetujejo tudi, naj jemanje zdravil začnejo kak teden, preden se začne cvetenje. “Zdravila ob težavah gasijo simptome, če pa jih alergiki začnejo jemati že pred cvetenjem, težav sploh ne bo,” povzame Kopčavar Guček. Alergijske težave je mogoče zdraviti s kortikosteroidi in antihistaminiki, zdravila pa so na voljo v obliki kapljic za oči, pršil za nos in tablet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje