Sezona alergij: kateri so ključni ukrepi, ki pomagajo pri alergijskih težavah

Slovenija 29. Mar 202208:25 > 11:58 0 komentarjev
alergije
Profimedia

S pomladnim vremenom se je začela tudi sezona alergij. Bolniki težave večinoma poznajo, imajo zdravila in jih znajo uporabljati, ocenjujejo zdravniki. Ključno je, da se bolniki izogibajo alergenom. Zato je dobro, da se izogibajo aktivnostim na prostem predvsem dopoldne in tudi prostore zračijo popoldne oziroma ponoči.

S pomladnimi, skoraj poletnimi temperaturami in lepšim vremenom se je začela tudi sezona cvetenja. Cvetni prah številnim povzroča težave, alergijske težave pa so po opažanju zdravnikov v porastu. Cvetijo leska, jelša, topol, čez mesec dni bodo sledile še trave. Bolniki načeloma znajo svoje težave dobro zdraviti, spremljajo koledarje cvetenja in pravočasno reagirajo.

“Alergije na cvetni prah niso neznane, bolniki večinoma težave poznajo, imajo zdravila in jih znajo uporabljati,” je ocenila zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana Nena Kopčavar Guček. Alergiki večinoma vedo, kdaj se začnejo sezone cvetenja in kdaj naj začnejo jemati zdravila, je povedala Kopčavar Guček. Pri pediatrih pa v tem času diagnosticirajo otroke z alergijskimi težavami.

Alergiki naj omejijo gibanje na prostem

Pomembno je, da pacient ve, na kaj je alergičen, in se skuša izogniti alergenu, je povedala zdravnica iz mariborskega zdravstvenega doma Nataša Maguša Lorber. Svetuje, da se alergiki v času cvetenja alergena izogibajo aktivnostim na prostem. Športne aktivnosti naj, če je to mogoče, prestavijo v notranjost. Tudi vodja splošne medicine v Zdravstvenem domu Kranj Luka Kristanc bolnikom svetuje, naj se izogibajo sprehodov v naravi. V zraku je več alergenov v dopoldanskem času, ko rastline odvržejo pelod in ko piha veter. Pozornost je dobro nameniti tudi krajem, kjer rastejo alergene rastline.

Cvetni prah največ težav povzroča v sončnem in vetrovnem vremenu. Zato se alergikom na cvetni prah odsvetuje zračenje prostorov čez dan, saj s tem cvetni prah spuščajo v svoje prostore. Ponoči in v hladu pa se cvetni prah posede, zato je bolje zračiti ponoči, je povedala Kopčavar Guček. Odsvetuje se tudi sušenje perila zunaj, saj se tudi na perilo zunaj prilepi cvetni prah. Namesto tega ga je boljše sušiti v notranjih prostorih ali sušilniku. Maguša Lorber sicer opozarja, da je lahko več cvetnega prahu v zraku tudi zvečer.

alergije
Profimedia

Tudi kontaktne leče je treba spirati pogosteje

Zdravniki alergikom svetujejo, naj jemanje zdravil začnejo kak teden, preden se začne cvetenje. “Zdravila ob težavah gasijo simptome, če pa jih alergiki začnejo jemati že pred cvetenjem, pa težav sploh ne bo,” je povzela Kopčavar Guček. Nekateri bolniki spremljajo koledarje cvetenja in reagirajo pravočasno, je dejal Kristanc. Alergijske težave je mogoče zdraviti s kortikosteroidi in antihistaminiki, zdravila pa so na voljo v obliki kapljic za oči, pršil za nos in tablet. Vsem, ki še ne vedo, na kaj točno so alergični, Kristanc svetuje alergološko testiranje.

Alergikom, ki nosijo kontaktne leče, okulisti svetujejo, naj leče spirajo pogosteje. “To je moteče, saj cvetni prah draži oko, sprati pa ga ni mogoče niti s solzami, saj je zalepljen na lečo,” je dejala Kopčavar Guček. V sončnem in vetrovnem vremenu pa oči nekoliko zaščitijo tudi sončna očala.

Smo med sezonama leske in jelše ter breze in gabra

Trenutno smo v prehodnem obdobju z nekoliko nižjimi obremenitvami med sezonama leske in jelše ter breze in gabra. Sezona breze se še ni začela, a se zaradi toplega pomladnega vremena v prihodnjih dneh že lahko pojavijo prva zrna. Obremenitev s cvetnim prahom jesena je v nižinah nizka do srednje visoka, v toplem vremenu pa se bo povečevala. Cvetijo tudi cipresovke in tisovke. Vrbe, topoli in brest sproščajo nizko alergeni cvetni prah.

koledar cvetnega prahu
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano

V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk in tisovk. Toplo vreme bo ugodno vplivalo na razvoj sezone gabra in povečanje obremenitve zraka. V Primorju je breza redko drevo, zato večjih povišanj v začetku sezone ni pričakovati. Prisoten bo cvetni prah jesena, topola, vrbe in bresta. Alergene cvetnega prahu spremlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, napoved pa je dostopna na njihovi spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!