Na travnikih lahko že nabiramo prve cvetlice za čaj

Magazin 21. Mar 202208:00 0 komentarjev
Pljučnik
Profimedia

Cvetovi, ki so pregnali zimo, nam pomagajo uskladiti se s pomladnim časom, z njimi se lažje spopademo s spomladansko utrujenostjo in prehladi, pomagajo nam čistiti zimsko navlako in nas pomirjajo.

Kaj že lahko nabiramo?

Spomladanska resa

Resa prva pokuka iz snega! Spomladanska resa daje čajni mešanici čudovito barvo, njeni učinki pa se nanašajo predvsem na razstrupljanje in vnetje mehurja, saj razkužuje sečila in pospešuje odvajanje vode. Pitje čaja pred spanjem sprošča napetost in pomaga pri pomirjanju ter pripravi na spanec. (vir: nabericaj.si)

Pljučnik

Travnike in gozdove krasi rožica, katere ime nam že pove, da blagodejno vpliva na pljuča. Nabiramo zgornje dele rastline, torej rožnato-vijoličasto-modre cvetove in zgornje dele listov. Čaj iz posušenih cvetov si lahko pripravimo pri gripi, bronhitisu, kašlju, vnetem grlu in hripavosti pa tudi pri hemoroidih. Z mladimi listi pa si lahko popestrimo spomladansko solato.

Resa Resa
Profimedia
Pljučnik Pljučnik
Profimedia
Trobentice Trobentice
Profimedia
Vijolice Vijolice
Profimedia
Lapuh Lapuh
Profimedia

Trobentica

Le kdo ne pozna piskajočih rumenih cvetov? Malo kdo pa ve, da nam lahko čaj iz prevretih cvetov pomaga pri čiščenju telesa. Blaži kašelj, glavobole in migrene, pomaga pa tudi pri nespečnosti in živčnosti. Prav tako pospešuje odvajanje vode. Trobentice lahko odlično popestrijo solate ali druge jedi.

Vijolica

Ta vijoličasta ali modra drobna rožica nas bo pomirila v stresnih dnevih. Njene cvetove in liste na hitro posušimo in pripravimo kot poparek. Prav tako ugodno vpliva na dihala, pomaga pri vnetem grlu, čisti kri, pomaga tudi pri krčnih žilah in astmi.

Lapuh

Sončno rumeni cvetovi ugodno vplivajo na pljuča in so primerni pri prehladih, pomagajo pri izkašljevanju in hripavosti, astmi, prebavnih krčih, čistijo kri in delujejo kot diuretik. Nabiramo tako cvetove kot liste. Ni primeren za prekomerno in daljše jemanje ter za nosečnice in doječe matere.

Vse čaje pripravimo tako, da cvetove pustimo stati, pokrite v prevreti vodi od 5 do 10 minut, in nato precedimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!