Težave uporabnikov spletne banke N26. So račune zaprli tudi Slovencem?

Gospodarstvo 20. Maj 202206:13 > 06:26 2 komentarja
N26
PROFIMEDIA

Nemška spletna banka N26, ki ima kar nekaj uporabnikov tudi v Sloveniji, je pretekli mesec brez prehodnega opozorila zaprla bančne račune več kot stotim uporabnikom. Banka je kasneje objavila, da je to del ukrepov v boju proti finančnim goljufijam. Ali so med njimi tudi slovenski uporabniki, v banki ne razkrivajo.

14. april je bil za več kot sto uporabnikov nemške spletne banke N26, ki ima po svetu več kot sedem milijonov uporabnikov, stresen dan. Brez predhodnega opozorila jim je banka, ki nima ene same fizične poslovalnice, brez obrazložitve zaprla bančni račun. Kot so pet dni kasneje objavili na svoji spletni strani, so se na banki za ta korak odločili v okviru ukrepov v boju proti finančnemu kriminalu in goljufijam.

“N26 redno izvaja rutinske preglede računov strank, da bi odkril sumljive dejavnosti ali zlorabo računov,” so v izjavi za javnost zapisali pri N26 in dodali, da morajo, čeprav so neobanka, spoštovati in poročati nemškemu bančnemu regulatorju o sumljivih dejavnostih. Kot so dodali, to počnejo na več načinov: z uporabo avtomatiziranih sistemov, specializiranih ekip zaposlenih in strojnim učenjem spremljanja dejavnosti na posameznih računih.

Na spletnih forumih so se oglasili številni uporabniki, ki so čez noč ostali brez svojih računov in sredstev na njih. Za mnoge od njih je bil bančni račun pri N26 primarni in edini, tako da so ostali brez vseh sredstev. O primerih nenadnega zaprtja računa  spletne banke so poročali v Nemčiji, Franciji, Španiji, Italiji, Irski, Latviji in Romuniji.

N26 priznal napake

Ameriški Business Insider se je pogovarjal z 12 komitenti, ki so ostali brez bančnih računov. Dva od njih sta do 7. maja dobila povrnjena sredstva, preostalih deset pa ne. “Počutim se, da sem kaznovan za nekaj, česar nisem storil,” je dejal eden od njih. Drugi je zaradi zaprtja računa ostal brez stanovanja, ki ga je želel kupiti, študent iz Španije pa ni mogel plačati računa za telefon in elektriko. Med tistimi, ki so jim zaprli račun, je tudi Ukrajinka, ki je zaradi vojne pobegnila v Romunijo, na računu pa je imela 15.000 evrov. Banka jo je pozvala, naj dokaže, da so sredstva njena, vendar bo to težko storila, saj s seboj nima dokumentov. “Ne morem se vrniti v Kijev in obiskati davčnega urada, saj bi tvegala svoje življenje, samo zaradi tega, ker se je N26 odločil zapreti moj račun,” je dejala za Business Insider. Vsi so tudi izpostavili slabo komunikacijo banke in neustrezno podporo strankam.

N26 je priznal, da nadzor ni popoln in da se je mogoče v nekaterih primerih zgodila napaka. “V nekaterih primerih lahko napačno presodimo, da je zakonita stranka potencialni goljuf, saj morda dokazi niso povsem jasni. Zato včasih potrebujemo več informacij za razjasnitev, vendar moramo v veliko primerih sprejeti odločitev na podlagi podatkov, ki jih imamo,” so pojasnili v N26.

N26
PROFIMEDIA

Slovenci imajo približno 24.000 računov

Spletna banka N26 s sedežem v Nemčiji je v devetih letih dosegla izjemen uspeh. Vredna je približno devet milijard dolarjev, s čimer je druga največja nemška banka. Z bančnim računom, za katerega ni treba plačevati stroškov vodenja (osnovi račun), je v zelo kratkem času pritegnila več kot sedem milijonov uporabnikov. Slovenski zavezanci imajo pri N26 po Fursovih podatkih odprtih približno 24.000 računov in je tako za Revolutom druga najbolj priljubljena neobanka pri nas. Na N26 podatkov, ali so račun zaprli tudi slovenskim državljanom, ne želijo razkriti.

“Zaradi varstva podatkov in bančne zakonodaje v posameznih državah ne moremo posredovati podrobnosti o računih, ki so bili morda bili zaprti ali zamrznjeni, zato ne moremo razkriti, koliko je takšnih prizadetih strank po posameznih državah,” so za N1 povedali pri N26 in dodali, da pri zaprtju upoštevajo stroge zakonodajne zahteve. Dodali so, da morajo kot banka izvajati rutinske preglede računov strank, ki so v večini primerih hitri in jih uporabniki ne opazijo. Včasih pa lahko pregled traja dlje časa in morda v vmesnem času stranka ne more dostopati do računov, v nekaterih primerih pa morajo po preiskavi račune tudi ukiniti.

V Banki Slovenije so dejali, da zadevo spremljajo in bodo v primeru ugotovljenega povečanega tveganja pri poslovanju v Sloveniji o tem obvestili finančni nadzorni organ v Nemčiji BaFin, kjer ima banka sedež. “Kot izhaja iz javno dostopnih podatkov, je BaFin zoper N26 že ukrepal, več pa v Banki Slovenije zaradi dolžnosti varovanja zaupnih podatkov ne moremo komentirati,” so za N1 zapisali v Banki Slovenije.

Dodali so, da ima N26 v Nemčiji veljavno dovoljenje za opravljanje bančnih in finančnih storitev. “Odprtje in vodenje računa sta poslovna odločitev banke, pri čemer mora pri prekinitvi poslovnega razmerja banka spoštovati določbe predpisov in pogodbena določila glede odpovednega roka ter s tem povezanih pravic in obveznosti pogodbenih strank,” so še dodali.

Že nekaj časa pod drobnogledom

N26 se v zadnjem obdobju spoprijema s pritiskom regulatorjev, da izboljša nadzor nad finančnimi goljufijami in potencialnim pranjem denarja. Lani mu je BaFin naložil 4,42 milijona evrov globe, ker je prepozno prijavil sumljive transakcije strank, pomanjkljivosti pa so bile tudi pri upravljanju tveganj na področju informacijske tehnologije in upravljanju zunanjih izvajalcev. Zato je BaFin spletni banki postavil zgornjo mejo, koliko novih strank lahko sprejme vsak mesec, kar so občutili tudi posamezniki pri nas. Ko so želeli odpreti račun pri tej nemški spletni banki, so jih avtomatično uvrstili na čakalni seznam. Z majem so znova omogočili odpiranje računov, vendar le za plačljive pakete. Februarja je Reuters poročal, da so štiri direktorje N26 preiskovali državni tožilci zaradi sumov o goljufivih računih strank.

“Čeprav tega ni mogoče doseči v popolnosti, si bomo še naprej prizadevali čim hitreje pomagati strankam in poskušali čim bolj minimizirati napake v postopkih,” so še zapisali pri N26. Zaprtje računa je trajno, vendar si pri N26 prizadevajo za uvedbo tehnične rešitve, ki jim bo omogočila ponovne aktivacije računa v primerih, v katerih se je zgodila napaka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.