Kdo naj bi se preselil v Golobov kabinet in kdo bi lahko stopil na čelo Ukoma

Slovenija 19. Maj 202220:18 > 20:20 2 komentarja
Robert Golob
PROFIMEDIA

Po sestavljanju ekipe bodočih ministrov je na vrsti iskanje kandidatov za druga pomembna mesta v kabinetih in vladnih uradih. Vodenje kabineta bodočega premierja Roberta Goloba bo prevzela Petra Škofic, kot možnega novega direktorja Ukoma naši viri omenjajo Dragana Barbutovskega.

Po seji sveta Gibanja Svoboda pred tednom dni je prvak stranke Robert Golob dejal, da so se oblikovalci nove koalicije najprej osredotočili na sestavljanje liste prihodnjih ministrov, sledi pa izbira kandidatov za druga pomembna mesta, kot so šef Sove, direktor Ukoma, osebe, na katere se bo bodoči premier oprl v svojem kabinetu … Nekatera imena so te dni v vrstah bodoče koalicije že zakrožila.

Dvoma, kdo bo vodil kabinet bodočega premierja Roberta Goloba, tako rekoč ni več. To bo Petra Škofic, ki trenutno skrbi za odnose z javnostmi Gibanja Svoboda in njenega predsednika. Škofic ima bogate izkušnje z odnosi z javnostmi: te naloge je opravljala za LDS pa na ministrstvu za kulturo in v času ministrovanja Katarine Kresal na notranjem ministrstvu. V obdobju vlade Alenke Bratušek je bila Škofic vodja kabineta ministra za kulturo Uroša Grilca. Nazadnje je skrbela za odnose z javnostmi v ljubljanskem Lutkovnem gledališču.

Bo Dragan Barbutovski nasledil Uroša Urbanijo?

Robert Golob je v preteklih dneh že napovedal, da v njegovem kabinetu ne bo državnih sekretarjev iz drugih strank. Nekateri naši viri na tem mestu vidijo Igorja Mallyja, ki naj bi Golobu svetoval o zadevah EU, in Vojka Volka, ki naj bi bil zadolžen za področje zunanje politike. Mally je bil državni sekretar v premierjevem kabinetu že v času, ko je vlado vodil Marjan Šarec. Vojko Volk je dolgoletni diplomat: bil je veleposlanik v Italiji in na Hrvaškem, v zadnjih letih pa generalni konzul v Trstu.

V vrstah bodoče koalicije je zakrožilo tudi ime možnega prihodnjega direktorja Urada vlade za komuniciranje – to mesto bi po besedah naših sogovornikov utegnil prevzeti Dragan Barbutovski. Ta je na naše vprašanje, ali informacije o njegovi kandidaturi držijo, odgovoril: “Na to vprašanje ne morem odgovoriti.” Barbutovski je bil tiskovni predstavnik prvega slovenskega predsedovanja Evropski uniji, vodil je nekatere večje projekte EU, pred tremi leti je bil imenovan za državnega direktorja Slovenije za Britanski svet. Je tudi soustanovitelj zavoda Evropa misli …

Dvoma, da se bo nova vlada potrudila sedanjega direktorja Ukoma Uroša Urbanijo zamenjati že na ustanovni seji, ni. Njegovo vodenje urada je bilo namreč v strankah, ki bodo oblikovale prihodnjo koalicijo, deležno nemalo ogorčenja. To se je nanašalo tako na uničevanje Slovenske tiskovne agencije, ki si ga je privoščil Urbanija, kot na njegove nenehne pritiske na poročanje RTV Slovenija, aktualni direktor Ukoma je bil tudi avtor sporne depeše, v kateri je Janševa vlada Svetu Evrope ”razkrila” obremenjenost slovenskih medijev s komunizmom in Udbo…

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje