Zakaj slovenski košarkarji pogosto prigovarjajo sodnikom?

Slovenija 03. Avg 202114:04 > 14:41 0 komentarjev

Slovenski košarkarji, ki jih v četrtek čaka polfinalni obračun na OI proti Franciji, so se na nekaj tekmah do zdaj veliko pregovarjali s sodniki, kar so priznali tudi sami. Jaka Blažič je na primer dejal, da morajo v polfinalu to popraviti. Nekdanji selektor Rado Trifunović je v oddaji N1 STUDIO ocenil, da se v tem vidi njihova velika želja po zmagi, novinar Igor E. Bergant pa je to označil za morebiten poskus vplivanja na sodnike, a dodal, da gre za dovoljene igrice.

Jaka Blažič, branilec slovenske košarkarske reprezentance, je po tekmi z Nemčijo dejal, da je šlo za zelo živčno tekmo z velikim vložkom. “Garaš celo poletje in ena tekma ti lahko vzame vse. Zato smo bili živčni, veliko smo tudi govorili s sodniki, kar moramo popraviti v polfinalu. Tudi tako smo si dvigovali motiviranost in agresivnost in prišli do velike razlike, zasluženo,” je priznal Blažič.

Pregovarjanje s sodniki sta v oddaji N1 STUDIO komentirala tudi nekdanji selektor reprezentance Rado Trifunović in Igor E. Bergant, dolgoletni komentator športnih prenosov in voditelj na nacionalni televiziji.

“Slovenska reprezentanca je prvič na tako velikem tekmovanju. Normalno je, da pride do teh nervoz. Te fante dobro poznam, to niti ni taka nervoza, temveč tako velika želja po zmagi, po igri. Je pa seveda to treba znati kontrolirati, predvsem zaradi odnosa sodnikov nazaj,” je dejal Trifunović.

“To so igrice, ki gredo med tekmo gor dol, gor dol, ampak ni jim treba zameriti. Šlo je za eno izmed največjih tekem v njihovem življenju,” je še dodal nekdanji selektor.

Bergant je pregovarjanje s sodniki v športu označil za kontraproduktivno. “Če znaš neko frustracijo ali neko silno željo usmeriti sebi v prid, je to zelo pomembno.”

Po njegovih besedah bi lahko sicer šlo za poskus vplivanja na sodnike. “Spomnim se situacije med tekmo s Španijo, ko se je Luka zelo razburjal, potem pa ga je kamera ujela in je svojemu soigralcu pomežiknil. Meni je to načeloma nesimpatično, saj mislim, da se moraš ukvarjati predvsem sam s sabo.”

Dodal je, da so sodniki del tega spektakla, ki jih je treba spoštovati. “Gre pa za dovoljene igrice. Na tak način pokažeš tudi neko samozavest, da si ne pustiš čisto vsega dosoditi oziroma da ne sprejmeš vsega pohlevno. Ampak treba je paziti, bilo je veliko tehničnih napak. Proti ekipi, kot je Francija, je lahko en tak penal že usoden.”

Luka Dončić je na koncu koncev poseben igralec, ki morda zahteva neki drugačni, zvezdniški tretma na igrišču. V končni fazi – če to pripomore k skupnemu uspehu ekipe, zakaj pa ne,” je na koncu še povedal Bergant.

Trifunović: Igrivost v ekipo vnesel Dončić

Gosta sta se dotaknila tudi vzdušja v reprezentanci in vtisa, da se košarkarji na olimpijskih igrah zelo zabavajo.

“Igrivost v ekipo je vnesel Luka Dončić. On drugega načina igranja košarke ne pozna. Tak način igranja je nalezljiv. Če on tako igra in je pri tem uspešen, začnejo vsi v to verjeti. Na koncu dobiš ekipo, ki se zabava in ob tem še kvalitetno igra,” je o tem dejal Trifunović.

“Zabavo prinesejo tudi uspehi. Nemci se niso mogli kaj dosti zabavati, saj so samo enkrat zmagali,” pa je dejal Bergant. “Naša reprezentanca me spominja na eno zelo dobro ‘uigrano’ kolesarsko ekipo. Vsak ve, kaj je njegova naloga.” Potegnil je vzporednico z zlato generacijo nogometne reprezentance, v kateri so vsi vedeli, da je glavni motor Zlatko Zahović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!