N1 STUDIO: Slovenske košarkarje od medalje loči le še ena zmaga

Slovenija 03. Avg 202111:59 > 14:56 0 komentarjev
N1 STUDIO: Slovenski košarkarji
REUTERS/Brian Snyder

Dan po več kot prepričljivi zmagi Slovenije proti Nemčiji v četrtfinalu na prvih sploh olimpijskih igrah za našo košarkarsko reprezentanco smo v oddaji N1 STUDIO gostili nekdanjega selektorja reprezentance Rada Trifunovića, dolgoletnega športnega novinarja in voditelja z nacionalne televizije Igorja E. Berganta, pa tudi prvega selektorja Zmaga Sagadina in legendo slovenske košarke Petra Vilfana.

S 94 proti 70 so fantje selektorja Aleksandra Sekulića poskrbeli za vtis, da je šlo za lahko zmago. Z odlično igro je navduševal Zoran Dragić, s svojimi dramaturškimi vložki pa je postal tudi zvezda družbenih omrežij.

Od olimpijske medalje fante loči samo še ena zmaga, a glede na videno do zdaj, mnogi že verjamejo tudi v dosegljivost zlate medalje za Slovenijo.

V oddaji N1 STUDIO smo gostili nekdanjega selektorja reprezentance Rada Trifunovića in kolega voditelja z nacionalne televizije in dolgoletnega komentatorja športnih prenosov Igorja E. Berganta. Na videopovezavi je bil gost tudi prvi selektor slovenske košarkarske reprezentance Zmago Sagadin, pozneje pa se nam je pridružil tudi Peter Vilfan.

Sagadin: Diši po medalji

“Naredil sem si budilko pet do treh, ampak se je izplačalo bedeti. Tekmo je bilo užitek gledati. To so izgubljene noči, ki si zaslužijo biti izgubljene. Rezultat je bil tak, kot smo si ga vsi želeli,” je povedal Zmago Sagadin.

“Vseskozi sem imel občutek, da Nemci niso nasprotnik, ki bi nas lahko premagal. Da ko bomo krenili, jih bomo zlomili. Imamo kar nekaj igralcev, ki ’prevagajo’, Nemci pa jih nimajo. Ob briljantnem Dončiću je tako odigral tudi Dragić. Imamo pet imenitnih branilcev – večkrat sem že omenil, da oni danes odločajo.” Dodal je, da pretehta tudi naš briljanten met, saj imamo izjemne številke uspešnosti pri metu za dve točki, pa tudi pri metu za tri točke. “Tudi v taktičnem smislu smo bili do zdaj bistveno boljši od nasprotnikov in smo več kot zasluženo v polfinalu. Diši po medalji.”

Opozoril je, da bo treba koristiti čim več igralcev s klopi, saj se bliža konec turnirja in so vsi čedalje bolj utrujeni. “V polfinalu so štiri dobre ekipe. Američani, Francozi, mislim, da bodo tudi Avstralci lahko obračunali z Argentinci … Zame pa je najboljšo igro absolutno prikazala Slovenijo.”

Dopoldne smo se pogovarjali tudi s sestro reprezentanta Jake Blažiča, odbojkarico Pio Blažič.

“Olimpijske igre so res nekaj posebnega, tega ne doživi kar vsak športnik. Ko začneš enkrat trenirati, ko padeš v neki šport, se pojavi želja po nastopu na OI. Že to, da so se tja uvrstili …

Ampak ko je tam eden od domačih in veš, koliko je v ozadju truda, energije in odrekanja, da so prišli do tega, to doživljaš še toliko bolj čustveno.

Ko pa igrajo tako dobro, kot igrajo naši, in se ob tem tako zabavajo, je to samo še en velik plus. To je generacija, ki raste skupaj že dolgo, doživela je že veliko dobrih in slabih trenutkov. Mogoče je to samo neka nagrada in potrditev, da gre za fenomenalno generacijo.”

Gosti soglasni: tudi Francoze lahko premagamo

Rado Trifunović je dejal, da bi si v polfinalu bolj želel Italije, a glede na igro naših meni, da lahko naši premagajo tudi njih. “Tekma bo težka, ker imajo visokega Goberta, obramba pa je pri njih organizirana okoli njega.”

“Upam, da bodo naši igrali tako, kot znajo. Francozi bodo zagotovo najtrši nasprotnik do sedaj, ampak možnosti so, bi rekel, povsem izenačene. Francozi so tudi naslednji prireditelji olimpijskih iger, kar je treba upoštevati. Ampak če bodo naši igrali tako, kot znajo, tako, kot zmorejo, verjamem, da lahko pridejo v finale,” pa je v oddaji N1 STUDIO povedal Igor E. Bergant, ki tekmo pričakuje predvsem kot navijač.

“Tudi jaz sem navijal za to, da bi Italijani presenetili Francoze, bili so blizu, ampak jim na koncu ni uspelo. Tudi Francoze lahko premagamo, a odigrati bomo morali res zelo dobro tekmo, najboljšo do zdaj, kar sem rekel že pred četrtfinalom,” pa je dejal Peter Vilfan. “Glede na to zgodnjo uro mislim, da danes naši fantje niso bili povsem zagreti. Na srečo smo imeli Dragića in Blažiča, ki sta bila že ob 10. uri na polnih obratih. Vmes so Nemci celo povedli, ampak mislim, da če bi tekma trajala še pet minut, bi zmagali še z večjo razliko.”

Trifunović: Za fante je bila to največja tekma v življenju

“Slovenska reprezentanca je prvič na tako velikem tekmovanju, normalno je, da pride do nervoze. Vse te fante poznam, to niti ni taka nervoza, temveč gre za tako veliko željo po zmagi, po igri. To je seveda treba kontrolirati, predvsem zaradi odnosa sodnikov vnaprej. Ampak ne sme se jim zameriti, to je bila največja tekma v njihovi karieri,” je o pregovarjanju s sodniki dejal Trifunović.

Bergant je dodal, da se mu zdi, da gre morda tudi za poskus vplivanja na sodnike, a gre za “dovoljene igrice”. “S tem lahko pokažeš tudi neko samozavest, pokažeš, da si ne dovoliš prav vsega. Ampak treba je biti previden, dobili smo že kar nekaj tehničnih napak.”

“Ne pravljica, temveč zelo lepa realnost”

Vilfan obžaluje, da navijači ne morejo v Tokio in spremljati košarkarjev, a kljub temu se nam “znova dogaja pravljica kot v letu 2017”. “Glede na starost naših igralcev lahko pričakujemo še eno pravljico naslednje leto na evropskem prvenstvu.”

Bergant pa je dejal, da ne mara izraza pravljica, saj se mu zdi, da gre za novinarski kliše. “V bistvu gre za zelo lepo realnost.”

“Sekulić je zelo kvaliteten trener, ki je maksimalno izkoristil potencial ekipe. Maksimalno dobro je vpeljal igro Luke Dončića v igro ostalih. Zelo dobro se vidi, da je Dončić glavni motor te ekipe, drugi pa so se vklopili v ta sistem.”

Rado Trifunović o selektorju Sekuliću

“Igrivost v ekipo je vnesel Luka Dončić. On drugega načina igranja košarke ne pozna. Tak način igranja je nalezljiv. Če on tako igra in je pri tem uspešen, začnejo vsi v to verjeti. Na koncu dobiš ekipo, ki se zabava in ob tem še kvalitetno igra,” je o sproščenem vzdušju v reprezentanci dejal Trifunović.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!