Zakaj v zdravstvenem domu Murska Sobota kljub stavki delajo kot običajno?

Slovenija 16. Feb 202213:52 > 15:23 0 komentarjev
Stavka plakat zdravstvo socialno varstvo
Žiga Živulović jr./Bobo

Kljub stavki zaposleni v zdravstvenem domu Murska Sobota danes ne delajo manj kot prej. Sindikalistki pojasnjujeta, da zaposleni podpirajo stavkovne zahteve, vendar si ne morejo privoščiti, da bi zmanjšali obseg dela.

Direktorica zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač je danes povedala, da so se zaposleni tam odpovedali današnji stavki v zdravstvu in socialnem varstvu. “Seznanili so nas, da so se tako odločili,” nam je povedala.

Ta trditev ne drži, nam je povedala Mojca Jerebic, zastopnica sindikata delavcev v zdravstveni negi v zdravstvenem domu Murska Sobota. “Nikoli nismo rekli, da se stavki odpovedujemo,” je dejala, “Nasprotno, podpiramo stavkovne zahteve.”

Res pa je, da so sindikati upravo obvestili, da v stavki ne bodo aktivno sodelovali, pravi Mojca Jerebic. Tega si namreč ne morejo privoščiti, je pojasnila.

“Če zdravnik dela, medicinska sestra ne more stavkati”

Današnja stavka se nikjer ne izvaja tako, da bi se delo v celoti ustavilo. Po navodilih, ki so jih zavodom poslala vodstva sindikatov, se danes opravljajo vse storitve, razen tistih, ki niso niti nujne niti naročene. Zato stavkovne aktivnosti niso bistveno zmanjšale obsega delovnih nalog.

Mojca Jerebic priznava, da predlagane stavkovne aktivnosti niso intenzivne, vendar poudarja, da jih vseeno ne morejo izvesti. “Vsakič, ko zvoni telefon, moramo dvigniti slušalko, saj ne moremo vnaprej vedeti, ali je klic nujen ali ne,” pojasnjuje.

Poleg tega je pomembno, da zdravniki danes ne stavkajo, pravi Andreja Prettner, ki v zdravstvenem domu Murska Sobota zastopa sindikat zdravstva in socialnega varstva. “Delamo kot ekipa,” pojasnjuje, “Če želi zdravnik delati, medicinska sestra ne more stavkati.”

Tudi drugi delavci v zdravstvenem domu ne stavkajo, dodaja. V finančni službi in drugje v administraciji namreč pripravljajo dokumente, ki jih morajo oddati ob določenih rokih, zato si ne morejo privoščiti, da en dan ne delajo, pojasnjuje.

Počivavšek: Zaposleni se o stavki svobodno odločajo

Predsednik sindikalne centrale Pergam Jakob Počivavšek pojasnjuje, da se zaposleni o stavki in stavkovnih aktivnosti odločajo svobodno. “Zato je možno, da stavkovne aktivnosti potekajo z različnimi stopnjami intenzivnosti. Morda ponekod pacienti stavke sploh ne občutijo, a to ne pomeni, da tam zaposleni stavke ne podpirajo,” pravi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!