Zakaj vas nalepka na nabiralniku ne reši volilne propagande

Slovenija 20. Apr 202213:34 > 15:30 0 komentarjev
nabiralnik
Srdjan Živulović, Bobo

V teh dneh nabiralnike polnijo tudi propagandni materiali političnih strank, ki si želijo, da jim na volitvah podelite svoj glas. Tudi če imate na nabiralniku nalepko, ki prepoveduje dostavljanje nenaslovljenih reklam, vam bo pismonoša vseeno dostavil političnopropagandna sporočila. Da je to dovoljeno v času volilne kampanje, namreč določa zakon.

Če vas moti, da je vaš nabiralnik poln oglasov in promocijskih letakov, lahko nanj nalepite posebno rumeno nalepko. Izdaja jo Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), za 42 centov pa jo je mogoče kupiti na pošti. “Simbol nalepite na svoj predalčnik, če ne želite prejemati nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočil,” je zapisano na njej. Prepoved dostavljanja velja za vse fizične ali pravne osebe, tudi za tiste, ki niso izvajalci poštnih storitev. Če kljub temu dobite oglasno sporočilo, pa je to prekršek, ki se kaznuje z globo.

Toda tudi če imate nalepko, je v teh dneh vaš nabiralnik najbrž poln propagande političnih strank, ki vam predstavljajo svoje kandidate in programe ter se potegujejo za vaš glas na volitvah. To je namreč dovoljeno v času uradne volilne kampanje, kar je 30 dni pred volitvami.

Ves čas pa lahko kljub nalepki dobivate (brezplačne) časopise in revije, občinska glasila ter nenaslovljene pošiljke z informativno, izobraževalno ali humanitarno vsebino.

V zadnjih letih brez glob, potrebne priče

Kot so nam sporočili s Tržnega inšpektorata, so v letu 2020 prejeli 22 prijav, v letu 2021 34 prijav in v prvih štirih mesecih letošnjega leta 4 prijave zaradi oglaševalskih sporočil, vstavljenih v nabiralnike z nalepko AKOS. Vse prijave so bile ustrezno obravnavane, a glob niso izrekli “iz razloga nedokazanega prekrška”.

Kot pojasnjujejo, samo “dejstvo, da je bilo neko sporočilo kljub nameščeni nalepki AKOS neupravičeno vstavljeno v hišni predalčnik, še ne nakazuje ali dokazuje, da ga je v določenem časovnem obdobju vanj vstavila določena fizična oseba ali pa da je za njegovo vstavitev odgovorna določena pravna oseba, to je izdajatelj letaka,” je pa to za dokazovanje prekrška nujno potrebno.

Za dokazovanje prekrška inšpektorji potrebujejo pričo ali priznanje storilca, izdajatelja ali dostavljavca vstavljenih sporočil, pojasnjujejo pri inšpektoratu. Zato prijavitelje pozovejo k posredovanju podatkov o času, ko je bilo sporočilo vstavljeno, in iščejo osebe, ki bi bile pripravljene pričati, da so njim “znano osebo videli vstaviti zadevno sporočilo v hišni predalčnik z nalepko AKOS”.

Za prekršek je predpisana globa 2.000 do 8.000 evrov za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, od 200 do 800 evrov za pravno osebo in samostojnega podjetnika posameznika ter od 75 do 300 evrov za odgovorno osebo pravne osebe in odgovorno osebo samostojnega podjetnika.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!