Tudi uradno se je začela volilna kampanja

Slovenija 24. Mar 202206:10 > 09:02 0 komentarjev
DVK: volitve, 24. april
BOBO

Danes je tudi uradno stekla volilna kampanja za aprilske državnozborske volitve. Politične stranke in liste, ki se bodo potegovale za poslanske sedeže, bodo imele za nagovarjanje volilcev trideset dni oziroma do 22. aprila polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Še do polnoči danes pa lahko na volilne komisije volilnih enot oddajo svoje liste s kandidati.

Danes je v skladu z zakonom o volitvah v državni zbor tudi uradno stekla volilna kampanja. Zakon namreč narekuje, da se kampanja začne 30 dni pred predpisanim datumom državnozborskih volitev, ki bodo 24. aprila. Politične stranke in liste, ki se bodo potegovale za poslanske sedeže, imajo za nagovarjanje volilcev mesec dni oziroma do 22. aprila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volilk in volilcev. To so zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Za financiranje volilne kampanje imajo stranke več možnosti. Medtem ko pravne osebe kampanje ne smejo financirati, pa lahko stranke prejemajo donacije fizičnih oseb, a največ v višini desetih povprečnih bruto plač. Na donacije se bodo zanašale predvsem manjše in novonastale stranke, medtem ko bodo večja sredstva za kampanjo prenesle s svojih rednih strankarskih računov.

Organizator kampanje mora vsa finančna sredstva, ki jih sam nameni ali dobi za kampanjo, zbrati na posebnem računu, ki so jih torej že morali odpreti. Višina sredstev, ki jih smejo organizatorji porabiti za volilno kampanjo, je omejena in ne sme preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v volilnem okraju oziroma volilni enoti, v kateri je vložena lista kandidatov. Lista, ki bo imela kandidate v vseh 88 volilnih okrajih, bi lahko tako za financiranje kampanje porabila dobrih 680 tisoč evrov. A tolikšne vsote, sodeč po napovedih, ne nameravajo porabiti v nobeni stranki.

Še do polnoči za oddajo kandidatnih list

Politične stranke in liste, ki se želijo potegovati za poslanske sedeže, lahko svoje liste s kandidati na volilne komisije volilnih enot predložijo le še do polnoči danes. Na končno število list, ki se bodo potegovale za vstop v državni zbor, bo tako treba še nekoliko počakati. Sodeč po številu strank, ki so odprle posebne transakcijske račune za financiranje volilne kampanje, pa jih namerava na volitvah nastopiti 22.

Stranke morajo kandidature podkrepiti s podpisi treh poslancev ali podpisi volilcev. Večina parlamentarnih strank kandidature vlaga s podpisi svojih poslancev, zunajparlamentarne stranke pa s podporo volilcev. V vsaki volilni enoti jih morajo zbrati sto. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volilcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volilcev. Pri določitvi liste kandidatov morajo predlagatelji določiti tudi, v katerem volilnem okraju se bo glasovalo o posameznem kandidatu. Upoštevati morajo tudi tako imenovane ženske kvote, saj na kandidatnih listah noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki skupnega števila kandidatov.

Volilne komisije volilnih enot bodo v naslednjih dneh preverile zakonitost oddanih kandidatnih list, do 3. aprila pa bodo z žrebom določile sezname potrjenih list kandidatov v posamezni volilni enoti. Državna volilna komisija bo do 8. aprila javno objavila sezname list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih.

Volitve 2022 na N1

Vsebine, povezane z aprilskimi državnozborskimi volitvami, smo na N1 zbrali v zavihku Volitve 2022. Ob volilnih novicah si lahko na tej podstrani ogledate ali poslušate tudi vsa N1 soočenja in poiščete koristne informacije za volilce, denimo kako in kje predčasno glasovati, kako glasovati, če ste okuženi s koronavirusom, kako glasovati, če boste na dan volitev v tujini, in kako glasovati, če na dan volitev ne boste v volilnem okraju svojega stalnega prebivališča. V političnih kvizih pa lahko preverite tudi, kako dobro poznate poslance in kako dobro poznate slovensko politično zgodovino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!