Zaključena preiskava zastrupitve z vodo v Žalcu: policija ovadila dve osebi

pitna voda
Profimedia

Policija je zaključila preiskavo oporečne vode, zaradi katere je zdravniško pomoč oktobra lani na območju Žalca poiskalo skoraj 500 ljudi. Ugotovili so, da je v sistemu zajetja in priprave pitne vode prišlo do izpada kloriranja vode in s tem do onesnaženja. Zaradi tega je kazensko ovadila 59-letno osebo in še eno 53-letno osebo.

Celjski kriminalisti so zaključili preiskavo primera, ki je lani jeseni odmeval na širšem žalskem območju. Takrat je okoli 500 ljudi zaradi zdravstvenih težav, povezanih s pitjem oporečne vode iz vodnega vira na Žalskem, poiskalo zdravniško pomoč, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Kot so zapisali na policiji, so kazensko ovadili osebo iz podjetja, ki je osumljena, da je z opustitvijo dolžnih ravnanj, ki bi jih morala zagotoviti za splošno varnost ljudi, povzročila, da je v sistemu zajetja in priprave pitne vode prišlo do izpada kloriranja vode in s tem do onesnaženja le te.

Voda iz zajetja je zato vsebovala določene bakterije in viruse, ki so pri uporabnikih pitne vode povzročili črevesne motnje. Zaradi opisanega je pomoč v bližnjih zdravstvenih domovih iskalo najmanj 500 oseb, zaradi hujše oblike so jih več kot 100 obravnavali v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje, 29 od teh so jih hospitalizirali, so še spomnili na policiji.

Po zbranih obvestilih, opravljenih razgovorih in preučitvi pridobljene dokumentacije so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti ovadili 59-letno osebo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja opustitev dolžnega nadzorstva nad zakonitostjo ravnanja pa še 53-letno osebo, obe zaposleni v podjetju. Kot smo poročali lani, gre za žalsko komunalno podjetje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.