Žalec: na pomoč priskočili gasilci, številne trgovine brez ustekleničene vode

Slovenija 10. Okt 202219:16 2 komentarja

Kako se je norovirus pojavil v vodovodnem sistemu, Komunala Žalec še vedno ugotavlja, zato skoraj štiri tisoč ljudi ostaja brez pitne vode. Da gre za edinstven primer, so danes za N1 potrdili v Zbornici komunalnega gospodarstva, kjer pravijo, da se s tovrstnim primerom v Sloveniji ni srečalo še nobeno komunalno podjetje. Za nasvet, kako se spopasti s situacijo, so zdaj zaprosili evropske kolege. Medtem se jeza med domačini krepi, napovedujejo celo tožbo zoper Komunalo Žalec, ki jih ni pravočasno obvestila, da je voda onesnažena. Preko vikenda je namreč zdravniško pomoč poiskalo še šest oseb (skupno že vsaj 110), v mnogih trgovinah še naprej primanjkuje ustekleničene vode, na pomoč so morali priskočiti celo gasilci, ki pitno vodo za osnovne namene domačinom zdaj zagotavljajo na petih lokacijah.

Gasilci so dopoldan vodo s cisternami zagotavljali na štirih lokacijah, popoldan so morali število lokacij že povečati na pet. “Vsak dan samo na eni točki porabimo od štiri do pet tisoč litrov vode, ki jo pripeljemo iz Žalca in jo prebivalcem zagotavljamo za osnovne namene. Morajo pa slednji s seboj seveda prinesti svoje posode ali steklenice” je povedal Davor Koren iz PGD Šempeter v Savinjski dolini. Gasilci bodo pitno vodo prebivalcem do nadaljnjega zagotavljali vsak dan med 8. in 12. uro ter med 16. in 20. uro.

Ustekleničene vode še vedno primanjkuje tudi v številnih trgovinah, kjer se je povpraševanje povečalo za petkrat. Kot za med gredo zaradi prebavnih težav tudi Coca-Cola, slane palčke in prepečenec.

Kako prazne so police z vodo, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

onesnažena voda žalec onesnažena voda žalec
Denis Sadiković/N1
onesnažena voda žalec onesnažena voda žalec
Denis Sadiković/N1
onesnažena voda žalec onesnažena voda žalec
Denis Sadiković/N1
onesnažena voda žalec onesnažena voda žalec
Denis Sadiković/N1

“Da vodo zdaj nudijo gasilci, je dobra poteza, zdaj sem ponjo prišel že tretjič. Tako z ženo lažje kaj skuhava, umijeva zelenjavo ali zobe,” je povedal eden od domačinov, ki ima prebavne motnje zaradi pitja oporečne vode že teden dni. Skupno je moralo k zdravniku že vsaj 110 oseb, tudi dojenčki in nosečnica, vendar na NIJZ ugotavljajo, da je imelo prebavne motnje v resnici bistveno več ljudi, le zdravstvene oskrbe niso potrebovali. Zato v Šempetru, v eni izmed šestih vasi, kjer več kot teden dni iz pipe teče oporečna voda, zbirajo podpise za tožbo Komunale Žalec. “Se strinjam, mi nismo krivi, da smo pili umazano vodo. To je njihova krivda, saj so občane o onesnaženi vodi prepozno obvestili,” je dejala ena od prebivalk.

Kako prepoznati okužbo z norovirusom?

Najpogostejši znaki okužbe so driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine. Bolnik ima lahko povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. Težji potek okužb je pri majhnih otrocih, starejših in osebah, ki se zdravijo v bolniišnici. Norovirus je lahko v blatu prisoten še preden se pojavijo prvi simptomi, tam pa lahko ostane še 14 dni (lahko tudi dlje) po prenehanju driske, zato je pomembna pravilna higiena rok.

Direktor žalske komunale Janez Primožič je priznal, da razume, da so prebivalci jezni. “Razumem, da se pritožujejo, ker smo jih prepočasno obvestili, da voda ni pitna in razumem njihove težave, ki so posledično nastale, ampak delam po najboljših močeh in bom tako tudi vztrajal. Res pa je, da se srečujemo s primerom, kot ga še ni bilo”. Da gre za edinstven primer, so danes za N1 potrdili tudi v Zbornici komunalnega gospodarstva, kjer pravijo, da se s tovrstno situacijo v Sloveniji ni srečalo še nobeno komunalno podjetje, zato so za pomoč zdaj zaprosili evropske kolege.

Kako je do onesnaženja z norovirusom prišlo, komunala še ugotavlja. Direktor je povedal, da je ekipa Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v nedeljo odvzela dodatne vzorce na osmih lokacijah: tri vzorce na tako imenovani surovi vodi, ki se nahaja pred napravo za kloriranje, pet vzorcev pa so odvzeli na najbolj kritičnih točkah, kjer se norovirus po besedah direktorja nikakor ne bi smel pojaviti. Rezultati bodo znani v dveh do petih dneh, na vprašanje, kaj je šlo narobe, pa bi lahko odgovoril tudi notranji nadzor, ki ga bo komunala predstavila v torek.

Primožič meni, da gre za širši javnozdravstveni problem, zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje že preko vikenda pozval, naj takoj ukrepa. Iz NIJZ so sporočili, da “v primeru suma na okužbo ali zastrupitev zaradi pitja vode iz vodovoda sledi epidemiološko poizvedovanje, ugotavljanje razsežnosti in značilnosti pojava, identifikacija povzročitelja okužbe, anketiranje obolelih oseb, spremljanje dinamike pojava”. Hkrati pa so opozorili, da je za zagotavljanje pitne vode zadolžen upravljavec vodovoda, v konkretnem primeru torej žalska komunala. Slednja je po več kot tednu dni onesnažene vode v sistemu končno dočakala tudi natančne usmeritve, kdaj in kako lahko prebivalci onesnaženo vodo uporabljajo.

Reportažo iz Savinjske doline si lahko ogledate v videu na vrhu članka. 

NIJZ priporoča prekuhavanje vode za umivanje zob, pitje, kuhanje, pripravo hrane, toplih in hladnih pijač ter ledenih kock, pa tudi za pranje sadja in zelenjave. Če onesnaženo vodo uporabljate za pomivanje posode, mora program pomivalnega stroja zagotavljati program, ki bo vodo segrel na najmanj 66 stopinj Celzija za vsaj deset minut. V kolikor je voda kalna, pomivanje posode v pomivalnem stroju NIJZ ne priporoča zaradi možne okvare stroja. Če posodo pomivate ročno, je priporočeno, da to počnete v čim bolj vroči vodi in da po spiranju posodo za eno minuto potopite še v vodo s temperaturo 82 stopinj Celzija. To navodilo ne velja, če posodo uporabljate za dojenčke in imunsko oslabele bolnike. V tem primeru je treba posodo umiti s prekuhano vodo.

Navodil za tuširanje, kopanje in umivanje rok žalska komunala še vedno ni dobila. NIJZ namreč pravi, da mora pravila glede tega določiti upravljalec vodovodnega sistema, svojo odločitev pa posredovati uporabnikom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje