Zakon o dolgotrajni oskrbi: kaj razburja opozicijo

N1 video 24. Nov 202109:27 > 13:03 1 komentar
Novinarska konferenca o dolgotrajni oskrbi
N1

Poslanci bodo danes obravnavali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, so člani odbora za zdravstvo v soboto precej dopolnili. Opozicija je do predlaganih rešitev kritična, osredotoča se na pomanjkanje vira financiranja, opozarja pa tudi na neustrezen potek dela na sobotnem odboru.

Vsebinske pripombe na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo danes pred poslanci, je sprejela tudi civilna družba. A te po besedah predsednice društva Srebrna nit Biserke Marolt Meden v predlog zakona niso vključene. “Noben amandma ni bil sprejet, samo nekaj lepotnih popravkov in tisto, kar je zahtevala zakonodajnopravna služba,” je dejala. “Zakon v predlagani obliki ni dober,” je povedala in naštela, da je predlog nedorečen ter nerazumljiv, ne prinaša boljših storitev, izvajalci menijo, da ga ne bo mogoče izvajati, in ne krepi socialne države.

Zakon naj bi v polnosti začel veljati šele 2025, je povedal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. “Neka druga vlada bo morala povedati, kdo bo plačal dolgotrajno oskrbo. Ta vlada ne želi povedati, da jo bodo plačali vsi prebivalci,” je dodal. “Sami bomo naredili vse, da do tega zakona ne pride. Je neustaven, zakonodajnopravna služba je na 41 straneh popisala vse anomalije,” je rekel.

“Ljudje potrebujejo ta zakon, a morajo vedeti, kaj bodo dobili,” pravi poslanska SD Bojana Muršič. Opozicija je po njenih navedbah na sobotni seji poskušala slediti potrebam uporabnikov, a niso bili uslišani. “Vsi relevantni deležniki predlogu zakona nasprotujejo,” je poudarila.

Dolgotrajna oskrba mora biti univerzalno dostopna, se mora financirati iz javnih sredstev in poskrbeti za izvajalce, pravi Primož Siter iz Levice. Predlagana zakonska rešitev ne odgovarja na izzive dolgotrajne oskrbe in vprašanja financiranja, izvajanje prepušča trgu, kar lahko prinese nižanje standarda za oskrbovance in zaposlene, ter slabša položaj starejših, je naštel pomanjkljivosti zakona.

Levica je zato vložila amandmaje k zakonu. Zahtevajo, da se prepozna dolgotrajna oskrba kot neodtujljiva pravica, da se financira iz javnih sredstev, da postane javna služba z jasnimi normativi in da je za zaposlene ustrezno poskrbljeno.

Vodja poslancev SAB Maša Kociper je spomnila, da se zakon o dolgotrajni oskrbi pripravlja že 20 let. “Gre samo za okvir brez slike. V zakonu niso določeni elementi, storitve, roki, niso določeni viri financiranja,” je naštela. Poudarila je, da vlada z zakonom hiti po nepotrebnem in da bi bilo zakon treba pred drugim branjem popraviti. “Vsi pristojni so povedali, da zakona, kot je, ni mogoče izvajati. Zakon bo zrušil, kar je sedaj dobro in deluje,” je povedala. Dejala je, da se je zakon pisal šele na sobotni nočni seji.

Jurij Lep iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je izpostavil, da zakonu nasprotujejo tudi lokalne skupnosti. “Osebno sem zelo razočaran, da poslanska skupina Desusa ta zakon podpira. Upokojenci mu nasprotujejo,” je še povedal. Dodal je še, da bo vlada tudi dolgotrajno oskrbo sprejemala z odloki.

Janša: Upokojenci in invalidi so za stranke KUL nepotreben strošek

Na izjavo opozicijskih poslancev se je na Twitterju odzval premier Janez Janša. Zapisal je, da ima početje strank KUL samo en cilj. “Še naprej zavirati ureditev dolgotrajne oskrbe starejših, tako da bi se lahko denar nemoteno trošil za njihove nevladnike na Metelkovi v Ljubljani. Sprevržen do konca. Upokojenci in invalidi so zanje nepotreben strošek,” je zapisal.

Na sobotni nujni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo je namreč predsednica odbora za zdravstvo Anje Bah Žibert na glasovanje dala svoj predlog, da se seja nadaljuje tudi po 22. uri. S tem je vznemirila levosredinsko opozicijo, saj se, kot je bilo dogovorjeno v letnem programu dela, seja odbora po 22. uri nadaljuje le, če to odobri kolegij predsednika državnega zbora. Ker se koalicija na to ni ozirala, so poslanci KUL in nepovezane poslanske skupine nočni del seje obstruirali.

Opozicijski poslanci so v minulih dneh že opozorili, da je koalicija s to potezo kršila poslovnik državnega zbora in delovno zakonodajo. Ker so v nočnem glasovanju poslanci potrdili številne amandmaje, so poslanci končno različico predloga na mizo dobili zgolj 24 ur pred samim glasovanjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje